Магазин

Време је за пролећни детокс, али не у исхрани

Детокс више није само термин који се користи у исхрани, већ се може применити и за целокупан живот, као што је у међуљудским односима, дигиталним садржајем, животним простором, а пролеће је савршен период за нов почетак.
Време је за пролећни детокс, али не у исхрани© Pexels/Gustavo Fring

Пролећна детоксикација, то јест прочишћавање, представља ментално и физичко "чишћење" током промене годишњег доба. Зимски период је био за хибернацију и празнике, али пролеће је нов почетак за који је потребно бити растерећен. Интроспекција и постављање нових приоритета ће помоћи у лакшем прихватању нове сезоне у години, а самим тим и нове фаза у животу.

Може се издвојити више "категорија", као што су дигитални, емотивни и просторни детокс.

Дигитални детокс у овом случају подразумева преуређивање свог дигиталног отиска, архиве садржаја и контакта. Добро је почети од старих фотографија или фајлова у телефону и компјутеру. Многи чувају различите фотографије, документе, видео записе и сличне датотеке у својим уређајима, само зато што верују да је распоређивање и брисање велике количине фајлова сувопаран посао. Ипак, као и сваки отпад (чак и онај који није опипљив), превише накупљања може само довести до већег посла - боље је издвојити одређено време за "сређивање" телефона, компјутера, таблета и ослободити одређену количину простора, али и растретити уређај.

Осим брисања вишка фајлова, дигитални детокс подразумева и друштвене мреже. Претражити сопствене профиле на различитим платформама и избрисати непотребне објаве, онлајн пријатеље или профиле које пратимо без одређеног разлога може бити добро за ментално растерећење. Пружа прилику за бирање новог садржаја и формирање углађенијег имиџа на мрежама.

Следећи (и помало напоран) детокс је емотивни. Прво, може имати везе са личним осећањима, страховима и сумњама које се морају добро анализирати и решити. У супротном, емотивни терет може само да настави да се накупља и отежава односе са другима, али и собом. Добро је порадити на себи кроз различите вежбе за интроспекцију, а добро је и потражити помоћ од професионалаца или блиске особе.

Друга врста емотивног детокса има везе са осталим људима у животу: Да ли је коначно време раскинути токсичну љубавну везу, пријатељство или познанство? Односи који исцрпљују и проузрокују негативне емоције, које више није могуће поправити, могу бити окончани током пролећног детокса. Тешко је опростити се са другима, поготово акоје однос био искрен или интензиван, али важно је повремено анализирати људе око себе и схватити ко нам заиста може бити права подршка, а кога је боље оставити у прошлости.

Последњи тип детокса је онај који је можда и најлакше применити, јер се резултати одмах могу видети. Чишћење и реорганизација животног простора има бројне бенефите за физичко и ментално здравље. На почетку делује као велики изазов, па је због тога добро почети од малих ствари. На пример, лакше је реорганизовати неколико полица у соби или купатилу, него преупредити цео стан у једном дану. За неке може бити лакше почети од унутрашњости аутомобила, торбе или ормара, па постепено прелазити на веће површине.

Бацање старих ствари, чишћење животног простора или чак прављење већих естетских промена у ентеријеру могу значајно подићи расположење, а многе студије су показале директни утицај околине на човеково ментално здравље.

Наведене категорије се могу обављати појединачно, али и у исто време. Најважније је одредити приоритете према сопственом животу и потребама, али сигурно је да било ко може осетити бенефите пролећног детокса.

image
VV inauguration
banner