Магазин

Пет најскупљих венчаница на свету

Проналажење савршене венчанице свакако је узбудљиво али и помало стресно. Такође у вeликој мери може оптеретити и буџет. Без обзира да ли будућа млада жели једноставну или чак дизајнерску хаљину по мери, врло је лако брзо прећи границу планираних трошкова. Милион долара за венчаницу својих снова? Ко су жене које себи могу да приуште овај луксуз и како су изгледале у њима на њихов најважнији дан?
Пет најскупљих венчаница на свету© freepik/vecstock

У царству луксуза и раскоши, венчања су одувек заузимала посебно место, симболизујући сједињење две душе. Али за неке, жеља да оставе утисак превазилази свa очекивања па резултира куповином баснословно скупих венчаница које одузимају дах и изазивају страхопоштовање и дивљење.

Жене су се одувек трудиле да хаљина у којој ће се удати буде што лепша и раскошнија. У давна времена, када се већина бракова склапала из рачуна, венчаница је требало у најбољем светлу да прикаже не само младу, већ и породицу из које долази. Девојке су се тада удавале обучене у своју најбољу хаљину, а припаднице краљевских кућа, племкиње и невесте из богаташких породица носиле су свилу и кадифу, украшену драгуљима и проткану златним нитима.

Венчанице су се разликовале у зависности од животног стандарда родитеља и свака породица се трудила да се кроз младину хаљину на неки начин "представи" својој заједници. Тако су временом ове хаљине постајале све богатије и украшеније. Тако смо дошли и до тога да неке венчанице коштају и до неколико милиона долара! Које су то најкупље венчанице на свету?

5. Венчаница Селме Хајак - 434.000 долара

Глумица се удала за Франсоа-Анрија Пиноа, генералног директора групе Керинг, у априлу 2009. годинеу Венецији, Италија. Венчаница коју је популарна глумица носила креирала је модна кућа Баленсиага, а дизајнирао је Ницола Жескиер, имала је детаљан дубоки V изрез који се настављао у сукњу. Хаљина је коштала велики део кусур од 434.000 долара, заједно са раскошним пријемом на А-листи - под претпоставком да није јефтино изнајмити најстарију оперску кућу у целој Европи.

4. Ким Кардашијан - 500.000 долара

Када су се Ким Кардашијан и Кање Вест венчали 2014. године, она је прошетала у Живанши хаљини од 500.000 долара. Венчаница је била израђена по мери, са дугим рукавима и наглашеном силуетом. 

3. Викторија Сваровски - Милион долара 

Венчаница по мери коју је носила наследница бренда Сваровски, процењена је на читав милион долара. Њена венчаница имала је 500.000 кристала, а такође је носила дуг вео, како би употпунила изглед достојан принцезе.

2. Краљица Елизабета II - 1, 6 милиона долара

За венчање са принцом Филипом, краљица Елизабета носила је венчаницу од сатена, дугих рукава, са цветним везом и кристалним и бисерним апликацијама. Речено је да је Норман Хартнел, дизајнер хаљине, био инспирисан Ботичелијевом сликом "Пролеће". У то време,1947. године, краљица је платила 42.000 долара за своју венчаницу, што је еквивалент данашњем износу од 1,6 милиона долара. 

1. Серена Вилијамс - 3,5 милиона долара

Професионална тенисерка 2017. године је носила креацију Александра Меквина. Уз венчаницу ишао је дуг огртач и дубок деколте, а у историју је ушла као власница најскупље венчанице. 

image
VV inauguration
banner