Магазин

Које су најкритичније фазе брака

Најкритичније фазе у браку су у самом почетку брака, када се пар упознаје и прилагођава заједничком животу. Такође, период између пете и седме године може бити критичан, јер парови могу запасти у досаду и рутину, што може довести до проблема у комуникацији и неповерења. Остале критичне фазе могу бити повезане са животним проблемима попут финансијских потешкоћа, неплодности, болести или смрт драгих особа.
Које су најкритичније фазе брака© pixabay/mohamed_hassan

Свака фаза брака је важна и постоји низ изазова који долазе са годинама. Многи психолози сматрају да су и прве фазе, посебно заљубљеност и прве година заједничког живота, критичне за стварање здравог и чврстог темеља. Заљубљености може бити преплављена интензивним осећањима, што може довести до идеализације партнера и игнорисања могућих проблема у вези. Сузан Шапиро Бареш у свом делу "Девет фаза брака: како га градити, уздрмати, сачувати", овај период назива млада пуна наде. Ауторка је овај брачни водич написала на основу разговора са женама старости од 21 до 85 година.

Прве године брака

Али, након неког времена, долази до фазе пост-заљубљености, када почиње да се види партнер онаквим какав јесте, са врлинама и манама. Такође, прве године заједничког живота могу бити изазовне због прилагођавања на нове околности живота, стварање компромиса и договора у односу. Ово је последњи тренутак да се разговара о озбиљним темама као што су финансије, деца, посетама фамилији и слободном времену. Превазилажење ове кризе може помоћи само отворен и искрен разговор. 

Трећа година брака

Период усклађивања, развоја каријере, ширења породице и мењање односа према партнеру, долази са изазовима који могу бити критични за одржавање здравог и срећног партнерског односа. Обично се око треће године, периода који је ауторка Шапиро Бареш назвала Савршена супруга, ствара навика на присуство партнера у сваком дану, чак толико да то присуство почиње да се сматра "природним". Тада физичка интима може да падне у други план, појављује се склоност ка што опуштенијем понашању, али не само у понашању, већ и што се тиче физичког изгледа. 

Истраживање у коме је учествовало 2.000 британских брачних парова, показало је да парови након три и по године почињу једно друго да узимају здраво за готово, имају мање сексуалних односа и престају да говоре "волим те" свом партнеру. И док је 82 посто испитаника рекло да су срећни, 49 посто би волело да им је партнер романтичнији.

Ако постоји проблем, требало би започети разговор мирно и без оптуживања. Брак се развија када су партнери у стању да виде себе и схвате колико они сами доприносе или не доприносе заједничкој срећи.

Седма година брака

Баш као у наслову култног филма са Мерилин Монро "Седам година верности", након седам година настаје период који је Бареш назвала - Деца у центру пажње. Управо је током овог периода могућ развод и раскид па се сматра једном од највећих криза. Супружници су опуштени, савршено синхронизовани и понашају се као део једног тима, али престаје узајамна привлачност и опада интересовање за сексуални живот. Период у коме долазе деца, може покренути удаљавање од партнера јер су жене превише заокупљене бригом о најмлађим члановима.

Десета година брака

Након десет година, или како је то ауторка навела - Заједнички кревет, различити снови,када партнери немају времена једно за друго. Жене имају више улуга - оне су и супруге и мајке и стално запослене, па понестаје времена. Статистика каже да је просечно трајање брака у Европи 11 година.

Од двадесете до тридесете године брака

Уколико се пређе и овај камен спотицања у брачном животу, од двадесете до тридесете годинекреће период панике и затварања врата, такозвано удаљавање. Супружници имају потребу да се изолују, одвоје, "затворе" врата комуникације. У овом периоду обично деца одлазе од куће, па се некад поклапа са фазом такозваног "празног гнезда".

Последња фаза је период када се такође може догодити развод, који често код пријатеља и познаника изазове чуђење, с обзиром на толике године брака које пар има иза себе. Ова криза заправо настаје јер се ниједна од претходно наведених  није квалитетно прошла и рашчланила.

Како да превазићи критичне периоде

Брачни живот није лако путовање, и природно је са времена на време суочити се са потешкоћама и изазовима. Један од најважнијих фактора који одређују успешан брак је комуникација. Без ефикасне комуникације могу настати неспоразуми и сукоби, а она подразумева активно слушање, емпатију и отвореност. Парови морају да науче да саопштавају своје потребе. Такође би требало да буду спремни на компромис и заједнички тражење решења.

Поред комуникације, још један важан аспект је поверење. Поверење је основа сваке здраве везе и временом се стиче искреношћу, поузданошћу и доследношћу. На крају, за парове је од суштинског значаја да наставе да негују своју љубав и наклоност једно према другом. заједничко втеме, знаци пажње, романтични гестови и физичка наклоност могу помоћи у одржавању страсти и јачању емоционалне везе између партнера. Труд, стрпљење и посвећеност оба партнера, су кључ у превазилажењу изазова и стварање испуњене и трајне везе. Такође, и тражење стручне помоћи може бити од користи за парове који се боре да одрже заједницу. 

 

 

image