Магазин

Експерти саветују: Одвојите се од партнера који хрче и спасите брак

Уколико се одвојите од партнера у засебну собу и одспавате без његовог хркања, то може бити нови почетак за вашу везу, јер ћете бити одморнији и срећнији, потврђују стручњаци.
Експерти саветују: Одвојите се од партнера који хрче и спасите брак© freepik/nensuria

Након напорног дана, напокон сте преморени легли у кревет. Тек што нас је "ухватио сан", партнер почиње гласно да хрче. Хватате га нос, љуљате кревет, цокћете, опомињете га, хркање и даље траје. Имате жељу да га одгурате из кревета или снимате и пуштате му током целог дана. И не, ви не реагујете претерано. Хркање је не само напорна особина која вас буди из сна, већ и један од разлога за развод брака.

Зашто хркање толико узнемирава? Пре свега из разлога што је сан потребан и најинтимнији део нашег дана. Ми смо најрањивији управо док спавамо, а заједничко спавање носи низ комбинованих појединачних понашања. Ова понашања и навике могу да нам пријају, али и да нас изузетно узнемиравају, па и исцрпе, посебно ако је хркање гласно и непредвидиво.

Статистике кажу да скоро 60 посто особа које спавају са партнером, осећа незадовољство. То апсолутно не мора да има везе са љубављу и квалитетом партнерског односа, већ може бити последица напорног хркања. Решење овог проблема могло би бити у одвојеним собама, сматрају стручњаци. Парови који одлазе у одвојене собе могу ући у нову фазу везе у којој су одморни и, у идеалном случају - срећнији, каже Расел Фостер, професор циркадијалне неуронауке.

Иако многи мисле да ће након 50 година дељења кревета, прогласити крај везе ако се одвоје у засебну собу, овај научник сматра да то никако није истина. "Не, то није крај. То је почетак нове везе у којој бисте обоје били срећнији, боље реаговали једно на друго, мање импулсивни, мање раздражљиви, тако да мислим да не би требало да се плашите спавања у другој просторији ако је имате", сматра Фостер. А ово потврђује око 25 посто парова који спавају у одвојеним собама.

Фостер додаје да је важно посетити лекара како би се уверили да хркачи немају опструктивну апнеју у сну, један од најчешћих узрока хркања а може бити опасно ако се не лечи. Осим ових, Фостер је понудио и неке додатне савете за боље спавање, укључујући брисање апликација којима многи људи прате дужину сна, а који им само старају анксиозност.

"Не схватајте апликације за спавање озбиљно, јер су оне бескорисне. Добре су да вам отприлике кажу када сте заспали, да ли сте се будили током ноћи и када сте коначно устали. Али када почну да вам нуде информације типа: 'Добро сте спавали, имали сте пуно РЕМ сна', то је глупост", рекао је он.

Присуство јутарњег светла је такође важно за циркадијални ритам тела, додаје он. Циркадијални ритам људи, или телесни сат, реагује на светлост, тако да повећањем изложености светлости изласком напоље током дана може помоћи људима да буду буднији дању. 

image