Магазин

Владивосток - "капија ка Азији" на самом истоку Русије

Место јединственог споја разнолике архитектуре и несвакидашњих природних богатстава - речи су које најбоље описују Владивосток, град невероватног колорита "на самом крају света". Ближи аустрлаијском контитенту него Москви, овај град је права "капија ка Азији", а његова древна култура очувана до данас мами туристе из свих крајева света.
Владивосток - "капија ка Азији" на самом истоку Русије© Canva / Gfed

Пејзажи какви красе Владивосток ретко где се могу срести, а очаравајући спој азијске и европске архитектуре и културе чине га правим драгуљем на крајњем истоку Русије. Овај град је прави спој крајности - ужурбаног града и мирног мора, бујне флоре и голих, стрмих литица, источњачке кухиње и западњачког менталитета, а његова лепота очарава свакога ко се у њему нађе, па макар и на један дан.

Од војне луке и "забрањеног града" до савремене престонице Приморског краја

Једна од највећих лука на Далеком Истоку, Владивосток, настао је 1860. године, а његова примарна намена била је везана за војску. Годину дана касније, 1861. године, у њега се доселио први цивилни грађанин, а статус града званично је заслужио тек две деценије касније. Све до 1992. године, преко четири деценије, Владивосток је био "забрањени град" и у њега није могао да уђе ни један странац, чак ни туристички.

Данас, Владивосток представља савремену престоницу Поморског краја и град који се мења "брзином светлости" - за последњих неколико година, у њему су изграђени јединствени мостови Руски и Златни рог, монументални студентски град и центар Далекоисточног дела Руске академије наука, као и Приморска оперета, а у његовом центру су организовани и догађаји попут Источног економског форума и Самита Азијско-тихоокеанске економске сарадње.

Владивосток - капија ка Азији, али и Аустралији

Од Сеула, главног крада Јужне Кореје, Владивосток дели тек 750 километара, док је растојање до јапанске престонице нешто више од 1300 километара. Од Пекинга га дели око 1000, па га многи Руси називају и "капијом ка Азији", премда је многим азијским градовима, па чак и аустралијским, ближи него самој Москви. Не, нисмо погрешили, заиста је тако - далеки Владивостока од руске престонице удаљен је чак 9288 километара, док је, примера ради, аустралијски град Дарвин, удаљен око 6000 километара!

У поређењу са другим руским градовима, Владивосток није "монструозно велики", али како бисмо што пластичније објаснили - довољно је велики да у њега стану 163 Монака, или на пример 752 Ватикана, а око 630 хиљада становника који у њему живе са поносом истичу да је њихов град права туристичка атракција за све који воле спој савременог света и нетакнуте природе.

Мостови Владивостока, залив Златни Рог и Владивостокска тврђава

Иако се градом мостова сматра Санкт Петербург, ни Владивосток није "за бацање", имајући у виду да се у њему налазе два импозантна, савремена моста - Руски мост, који спаја Руско острво са континенталним делом града и који је прави правцати симбол Владивостока, и Златни мост дужине скоро 1400 метара који се надвија над заливом Златни Рог чији необични стубови у облику латиничног слова В маме погледе туриста.

Још једна атракција далеког Владивостока је и живописни залив Златни рог, на чијим се обалама и "родио" овај источни руски град. Са узвишења на обали залива пружа се нестваран поглед ка пучини, недалеко одатле налази се и трећи бисер Владивостока - истоимена тврђава настала још крајем 19. века. Она је и једна од најпопуларнијих места у целом граду, а љубитељи архитектуре са знатижељом истражују њене комплексне лавиринте и подземне пролазе који се простиру испод самог града.

Вредан помена је и јединствени океанаријум у том делу земље - монументална грађевина површине преко 35.000 квадратних метара која данас представља дом за преко 500 различитих видова морских и речних животиња.

image