Магазин

Десет ствари које не треба радити на плажи

Oсим ако не живите на приватном острву, морате да се носите са најгором ствари на плажи - другим људима. Mноги се према овом јавном простору односе као према сопственом приватном уточишту, на штету људи око себе. Често заборављамо манире којима учимо сопствену децу о томе како да се забављају а да не узнемиравају све око себе. Иако је одлазак на море савршена прилика за одмарање тела и ум, опуштање и уживање, дан на плажи може донети и негативно искуство. Шта не треба радити на плажи?
Десет ствари које не треба радити на плажи© Pixabay/Pexels

Свако жели максимално да се опусти када оде на плажу и то је сасвим у реду, јер одмор томе служи и требало би да се осећамо слободније и растерећено.

Ипак, понекада се догоди да се људи исувише опусте и забораве да, иако су сви лежерно обучени и лепо расположени, и даље постоје одређена правила понашања која би требало поштовати. Можда следећи примери делују исувише очигледно, као на пример, не остављање ђубрета за собом, али многи заборављају чак и најосновнија правила бонтона када оду на одмор:

1. Поштујте туђи простор. Никако не би требало постављати пешкире, лежаљку и ствари исувише близу туђим. Наравно, на већини плажа тај лични простор може бити мали, али и даље постоји. Свако би требало да има довољно места за излежавање, тако да треба да будемо обазриви и не додирујемо туђе лежаљке.

Такође, још један део овог правила је блокирање погледа на море другим људима. Осим ако није велика гужва, добро је пазити да не кваримо доживљај за остале, тако да би требало избегавати стављање сунцобрана директно испред туђих лежаљки.

2. Пажљиво ходајте између лежаљки. Када тек изађемо из мора, само желимо да дошетамо до своје лежаљке и да се осушимо, али тада можемо случајно газити по туђим пешкирима и зато би требало обратити пажњу на околину. Поред тога, не би требало да тресемо пешкир у близини људи, како песак не би пао на њих. 

3. Не остављајте отпад за собом. Већина плажа има канте за смеће тако да нема изговора за остављање и бацање истог, ни на плажи ни у мору. У случају да плажа ипак нема канту, требало би да понесемо сопствену кесу за смеће, у коју ћете ставити све отпадке. Потребно је само мало свести и стрпљења да би заједнички простори остао чист.

4. Уколико имате пса, држите га под контролом. Сигурно је пас веома узбуђен, немојте дозволити да трчи по туђим пешкирима, обара сунцобране или деци краде играчке. Најважније, покупите измет за њим.  

5. Пушење на плажи. Пушачи треба да обрате пажњу на смер ветра и да процене да ли би дим сметао другима. Исто се односи и на електронске цигарете и на крају, опушке треба правилно угасити и бацити у канту.

6. Не будите прегласни. Људи иду на плажу како би се одморили и зато не би требало да вичемо, гласно да разговарамо телефоном или прегласно пуштамо музику. Ако нам се слушају песме, можемо их пустити тихо и питати људе око нас да ли им смета. На крају, увек можемо користити слушалице. 

7. Не играјте се игре дављења у мору. Потапање другог у игри и држати га под водом, ма колико вама било завано, осим може бити и опасно, спасиоцима се чести узвици "упомоћ" свакако неће свидети.

8. Игре на плажи и у мору. Бацање фризбија, играње лоптицом и рекетима или одбојка на плажи и у води су идеалне летње спортске активности. Ипак, водите рачуна да не играте сувише близу људи, како не бисте случајно повредили или попрскали некога. 

9. Немојте пити алкохолна пића. С обзиром на то да алкохол синоним је за опуштање, многи воле да попију хладно пиво или чашу вина док уживају на сунцу. Међутим алкохол подиже телесну температуру, што значи да повећава ризик од прегревања. Такође, дехидрира организам, што је последња ствар коју желите на врелом дану.

10. Не игноришите упозорења спасилаца. Ако је на плажи истакнута црвена застава која упозорава на јаке струје и велике таласе, немојте улазити у море, чак иако себе сматрате искусним пливачем.

image