Магазин

Правила бонтона: Никада не радите ових пет ствари пред гостима

Стручњаци за бонтон кажу да никада не би требало да радите одређене ствари пред гостима, од чишћења у неодговарајуће време до дозвољавања кућним љубимцима да преузму централну улогу у вашој вечери.
Правила бонтона: Никада не радите ових пет ствари пред гостима© freepik/freepik

Вероватно сте се некада нашли у гостима а да вам се није допало како су се понашали домаћини. Можда су заборавили да вас упознају са осталим гостима. Или вам је деловало да им хигијенске навике у прупреми хране нису јача страна. Можда су се чак и посвађали са укућанима током вечере и створили непријатну, затегнуту атмосферу за столом и међу присутнима. Какво год искуство да сте имали, експерти за бонтон саветују да ствари као што су сређивање куће и завршне припреме око вечере, не би требало да радите пред својим гостима, пише магазин "Бест лајф". 

1. Завршавање припрема

До тренутка када гости стигну, посебно када су у питању формална окупљања попут састанка са родитељима партнера или угошћавање сарадника, припреме би требало да буду готове.

"Желећете да ваша кућа буде чиста и уредна, купатила блистава, храна спремна, постављен сто, свира фина музика а ви обучени и спремни дочекујете своје госте. То значи да не би требало да чистите, припремате храну или идете на туширање када вам гости стигну на врата", каже Џоди РР Смит, консултант за лепо понашање.

Ништа не убија расположење као изношење смећа пред гостима или чишћење испрљаног трпезаријског стола. Све треба да се намести пре него што гости позвоне на врата.

2. Не разговарајте о здрављу, богатству или политици

Осим ако не познајете своје госте прилично добро, избегавајте теме попут политике, религије, здравствених проблема и новца. "Удаљите се од било које теме која може узроковати да се ваш гост узнемири, поцрвени или да евентуално почне да виче или започне свађу", каже Смит и саветује да вам уместо тога, при руци буде неколико занимљивих тема за разговор. "Разговарајте о хобијима или интересовањима које су гостима заједнички, књигама које сте прочитали, филмовима или представама које сте гледали, местима на која бисте желели да путујете и слично", саветује Смит.

3. Немојте дозволити да ваши љубимци скачу и буду главне звезде када имате госте

Не би требало дозволити да кућни љубимац поквари забаву. "Кућне љубимце треба држати даље од стола и не би требало да скачу на госте. Домаћини такође не би требало ручно да их хране па да затим стављају руке у храну или близу ње", каже Смит.

Ако је љубимац хиперактиван, требало би га држати тамо где му је најпријатније, у дворишту или другој просторији. Нико не жели да своје госте изложи нехигијенским условим или ситуацији да пас скаче на госте. Неколико дана пре догађаја, требало би питати госте да ли су алергични на длаку пса или мачке. Ако јесу, можете наћи неко друго место та свог љубимца док су гости ту.

4. Немојте чистити и поспремати док испраћате госте

Последње искуство ваших гостију требало би да буде топао растанак, а не слика вас са рукама у лавабоу. "За формално окупљање, осим лаганог чишћење тањира и прибора у кухињи након сваког јела после вечере, или сакупљање празних чаша и коришћених салвета за коктел забаву, велико спремање би требало да сачека док се не поздравите са свима. Ваш фокус би требало да буде на интеракцији са гостима, а не на чишћењу", сматра Смит.

Међутим, можете користити чишћење како бисте дали до знања да је време да се забава завршава. Ако је време за забаву или догађај јасно наведено на позивници, а гости не одлазе, сасвим је прихватљиво да почнете са чишћењем као мали наговештај да је забава готова, сматрају стручњаци за бонтон. Опет, нека то буде лагано спремање, немојте извлачити столњак испод својих посетилаца и убацивати га у веш машину.

5. Немојте се свађати са партнером или са децом пред гостима

Уздржите се од породичних свађа док гости не оду. "Требало би да избегавате свако понашање због којег би се гост осећао непријатно, као што је подругљивост према својој деци, препирке са супружником...", каже Смит. Уосталом, свако ко је имао незгодно искуство да присуствује свађи пара, зна колико је то непријатно . 

 

 

image