Магазин

Бонтон у авиону: Стјуардеса објашњава шта не треба радити у авиону

Стјуардеса са преко две деценије искуства је поделила неколико правила о понашања у авиону, на који многи често заборављају, али су веома важна за удобан лет и избегавање потенцијално непријатних догађаја. Од спуштања наслона, до деце која нам шутирају седиште, постоји пристојан начин за решавање сваке ситуације.
Бонтон у авиону: Стјуардеса објашњава шта не треба радити у авиону© Pexels/Domenico Bandiera

Од краја пандемије, па све до овогодишњих летњих празника, људи нестрпљиво чекају одлазак на путовање авионом. Услед великог узбуђења, многи могу лако заборавити основна правила понашања, поготово током дугачких летова. Свако жели да му буде што удобније и да лет што пре прође, због чега често може доћи до занемаривања других око себе.

Ипак, важно је да знамо да нисмо једини који желимо да нам путовање прође без компликација, тако да је добро подсетити се следећих неколико правила понашања, преноси Њујорк Тајмс:

Опроштајне позиве не мора свако да чује

Пре него што авион узлети, многи воле да позову своје најближе, како би се поздравили с њима. Међутим, као и у сваком јавном превозу, исувише гласни разговори могу ометати друге, поготово када процес укрцавања и даље траје. Најбоље је опроштајне позиве обавити пре уласка у авион, како не би другима одвлачили пажњу. Између осталог, приватне и потенцијално сентименталне разговоре не би требало свако да чује.

Спуштање наслона

Свако има право да се завали у седишту у опусти, поготово ако је у питању дугачак лет. Ипак, могуће је завалити се на "правилан" начин. Ако се седиште спусти исувише брзо и агресивно, особи иза нас се може просути пиће, покварити или испасти електронски уређај ако га користи, или је чак можемо повредити. Такви случајеви доводе до сукоба и различитих потенцијалних непријатности, тако да је најбоље окренути се и питати да ли је у реду да спустимо наслон.

У случају да добијемо одричан одговор, онда је добро тражити компромис. Најважније је одржати смирен тон и бити свестан свог окружења.

Седиште у средини добија оба наслона за руке

"Борба" за наслон за руке може бити још један проблем везан за седиште током летења, али неписано правило је да онај који седи у средини има право на коришћење оба. Можда не звучи фер, али добро је подсетити се да је сигурно најмање удобно ономе ко је "згњечен" између два путника. На крају, као и за претходни пример, најбоље је директно питати особу и направити договор о "поштеном" коришћењу наслона за руке.

Без изувања

Осим ако не постоји добар разлог за скидање обуће (на пример, жуљање и бол), непристојно је изувати ципеле и скидати чарапе у авиону. Сигурно је да свако жели да да му буде комфорно, али потребно је запамтити да, иако можда не делује увек тако (јер смо сатима у истом простору с одређеном групом људи), авион је и даље јавно место. Такође, стјуардесе увек препоручују обавезно обување ципела приликом одласка у купатило, јер неки људи се толико "одомаће", да забораве да ни једно јавно место сигурно није довољно чисто за такав потез.

Слушалице у ушима су знак да је разговор готов

У случају да нам се више не ћаска са другима, сасвим је у реду ставити слушалице у уши и дати сигнал да је разговору дошао крај, барем на неко време. Важно је знати да, иако ћемо можда седети поред неког другог неколико сати, не морамо нужно да учествујемо у свакој дискусији. Свако има право на свој мир, без обзира на ситуацију.

Не треба васпитавати туђу децу

Многи преврну очима када угледају децу у авиону, јер очекују вриштање, плакање, шутирање седишта... У случају да дође неке од наведених ситуација, најбоље је директно и пристојно обратити се родитељима и објаснити им шта нам смета. У већини случајева, родитељи се сигурно већ осећају довољно непријатно када им је дете немирно у авиону, тако да не би требало погоршавати ситуацију. Љубазност и јасна комуникација су најважнији, поготово када су у питању малишани који су узнемирени током летења (поготово када не умеју да објасне зашто, због чега долази су узнемирени).

Коришћење дугмета за позив

Ако је очиглено да се стјуардесе приближавају са колицима са храном и пићем, није потребно притискати дугме за позив, јер ће сигурно стићи и до нас. Осим ако није у питању веома хитан случај, није потребно притиснути дугме више од једног пута. На крају, додиривање авионског особља како бисмо им привукли пажњу је забрањено и може бити велики знак непоштовања.

image