Магазин

Људи који су добри у математици зарађују више, али им је потребно много новца да би били срећни

Ново истраживање показује да људи који су веома талентовани за математику често зарађују више новца, него они који нису. Ипак, они не показују истинско задовољство великим приходима и није било могуће проценити границу количине новца која би им донела срећу. Поред тога, могу осећати веће незадовољство када не зарађују велике суме. Истраживање објављено у журналу "Плос Уан (Plos One)" проучава везу између новца и човековог задовољства сопственим животом.
Људи који су добри у математици зарађују више, али им је потребно много новца да би били срећни© Pexels/olia danilevich

У новој студији су психолози закључили да генерално, људи који су бољи у математици зарађују више новца и задовољнији су својим животом од људи који нису толико талентовани за математику. Ипак, постоји и друга страна резултата, која показује да они који су добри у математици осећају много веће незадовољство када немају велике приходе, него они који нису толико талентовани. Поред тога, није било могуће одредити колико новца би заиста усрећило испитанике који су бољи у математици.

Многи истраживачи указују да више новца сигурно повећава задовољство животом и срећу, али до одређене тачке. Нова студија донекле мења наведену теорију и показује да је задовољство које произилази из прихода у великој мери повезано са тим колико је особа добра у математици.

Тестови и питања

Психолози су истражили однос између математичких способности, прихода и задовољства животом, користећи анкету у којој је учествовало скоро шест хиљада насумично одабраних испитаника. Била су им постављена два питања и један математички тест. Једно питање је било везано за висину годишњег прихода њиховог домаћинства, а у другом су испитаници били замољени да оцене степен задовољства својим животом на скали од нуле до десет.

На крају, морали су да реше осам математичких задатака, који су се разликовали по тежини, како би се добио увид у њихове математичке способности. На пример, једно од умерено тешких питања било је: "Џери је добио 15. највишу и 15. најнижу оцену у разреду. Колико ученика има у разреду?" Тачан одговор је 29 ученика.

Уз комбиновање добијених резултата и додатно узимање у обзир и нивоа образовања, нивоа вербалне интелигенције и особине личности, психолози су извели неколико закључака.

Корелација математичких вештина са приходом и задовољством

Већина резултата је показало да што је особа била боља у математици, то је више новца зарађивала. За сваки додатни тачан одговор на математичком тесту од осам питања, људи су пријавили у просеку 4,062 долара више од укупног годишњег прихода.

На пример, ако су поређене две особе са истим нивоом образовања, од којих једна није тачно одговорила ни на једно питање из математике, а друга тачно на сва, истраживање је показало да ће особа која је тачно одговорила на сва питања зарађивати чак око тридесет хиљада долара више сваке године.

Зарада и задовољство животом

Испоставило се да су људи који су бољи у математици у просеку задовољнији својим животом од оних са нижим математичким способностима и овај налаз се слаже са многим другим истраживањима, која сугеришу да приход утиче на задовољство животом.

Међутим, претходна истраживања су такође показала да однос између прихода и задовољства није тако једноставан и да више новца аутоматски не значи више среће. Испоставило се да задовољство прихода појединца често зависи од тога како се осећа у поређењу са приходима других људи.

Друга истраживања су такође показала да људи који су бољи у математици имају тенденцију да генерално праве више нумеричких поређења, него они који су лошији у математици. Због тога је истраживачки тим испитао да ли су они са бољим знањем математике више упоређивали приходе и изгледа да су резултати то потврдили.

Једноставно речено, што је човек био бољи у математици, више му је стало до тога колико новца зарађује. Људи који су бољи у математици имали су највеће задовољство животом када су имали висока примања, али су такође имали најниже задовољство животом када су имали нижа примања. Међу људима који нису тако добри у математици, приходи нису били ни приближно толико повезани са задовољством. Дакле, исти приход је различито вреднован у зависности од математичких вештина особе.

Новац некима ипак купује срећу

Концепт који се назива "засићеност приходима" значи да када људи пређу одређену границу прихода (углавном преко 95 хиљада долара), више не осећају задовољство и срећу због новца. Међутим, занимљиво је да људи из студије, који су најбољи у математици, нису показали "засићеност приходима". Били су све задовољнији што је приход био већи, а чинило се да није постојала горња граница. Међутим, исто није важило за људе који нису били толико талентовани за математику. Група са најмање знања из математике показала је задовољство приходима већ на прагу од око педесет хиљада долара. Након тога, зарада више новца није направила никакву разлику у њиховој срећи.

Потребна су додатна истраживања како би се заиста разумела корелација између среће и зараде, али истраживачи претпостављају да постоји објашњење за добијене резултате: математички оријентисани умови стално упоређују бројеве – укључујући и приходе – да би разумели свет око себе (што није увек добра ствар).

Поређења ради, они који су лошији у математици црпе животно задовољство и из других извора, а не само из прихода. Истраживачи саветују да, ако сте незадовољни својим приходима, можете погледате даље од бројки и пронаћи друге изворе среће у свом животу.

image