Магазин

Научници упозорили: Овај јул ће бити најтоплији месец икада

Анализе ледених језгра и годова дрвећа показују да земља није била овако врућа 120.000 година
Научници упозорили: Овај јул ће бити најтоплији месец икада© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Европа и свет суочавају се са екстремно високим температурама, а научници кажу да би овај јул могао да постигне рекорд као најтоплији месец икада.

Анализа немачког Универзитета у Лајпцигу предвиђа да ће просечна глобална температура овог месеца бити око 1,5 степени Целзијуса изнад оне из прединдустријског периода.

Овај јул ће бити најмање за 0,2 степена Целзијуса топлији него јул 2019, који је био најтоплији у протеклих 174 година мерења на основу података Европске уније, преноси Ројтерс.

Пораст температуре о којем се говори у контексту климатских промена мери се у односу на период пре индустријске револуције. Постоје два разлога за то, први је да је тада почела масовна употреба фосилних горива, а други да отприлике од тог периода постоје и прецизна мерења.

"Разлика између овог јула и истог месеца 2019. године је толико велика да већ сада са апсолутном сигурношћу можемо рећи да ће овај јул бити најтоплији икада", каже климатолог Карстен Хауштајн.

Научник са Универзитета у Пенсилванији Мајкл Ман наводи да је већ до средине јула било јасно да ће тај месец бити рекордно топао и да је "индикатор да ће Земља наставити да се загрева све док се сагоревају фосилна горива".

Средња глобална температура, чија вредност углавном износи око 16 степени и укључује зимски период на јужној хемисфери, овог јула порасла је на готово 17 степени.

Анализе ледених језгра и годова дрвећа показују да земља није била овако врућа 120.000 година.

Светска метеоролошка организација такође је најавила да је "изузетно вероватно" да ће у јулу бити оборени температурни рекорди, али да за сада то неће званично саопштити, већ ће сачекати да сви финални подаци буду доступни.

Екстремно високе температуре утицале су на велики део планете, па је тако у Долини смрти у Калифорнији забележена најтоплија ноћ у целом свету у овом месецу, иако су температуре у пустињама ноћу обично ниже.

У граду Санбао у Синђану на северозападу Кине 16. јула је забележена рекордно висока температура од 52,2 степена.

Пожари су погодили Грчку, Италију, Алжир и друге земље, више од 40 људи је погинуло, док је хиљаде евакуисано јер медитерански пожари прете селима и одмаралиштима.

Поред Европе и Африке, са пожарима се бори и Канада. Врућину осећа и једно од најхладнијих места на земљи, Антарктик, а ниво леда тренутно је рекордно низак, иако би у овом периоду године требало да достигне максимум.

Научници очекују да ће у 2023. или 2024. години бити оборени топлотни рекорди и да ће бити надмашене чак и изузетно високе температуре забележене 2016. године.

"Ово је сурова реалност климатских промена и најава будућности", рекао је генерални секретар СМО Петери Талас.

image