Магазин

Вештачка интелигенција у служби науке - откривање канцерогених промена пре појаве обољења

Истраживачи су развили систем који користи вештачку интелигенцију, која може помоћи у предвиђању будућег ризика од развоја рака дојке. АИ машине се користе да погледају снимке и упореде их сапретходним, како би се идентификовале абнормалности.
Вештачка интелигенција у служби науке - откривање канцерогених промена пре појаве обољења© freepik/freepik

Употреба АИ технологије свакога дана нас изненађује, некада шокира, а са последњим вестима из области медицине, рекли бисмо охрабрује. Доктор Лери Нортон, директор Лаудер центра за дојке у Меморијалном центру за рак "Слоан Кетеринг", говорио је за Си-Ен-Ен о коришћењу вештачке интелигенције у откривању канцера груди.

Посматрани су снимци са мамографа, а научници су користили вештачку интелигенцију да на основу упоређивања нових и старих слика, предвиде рак дојке. "Постоји много абнормалности које се могу видети, али нису све оне рак. Не можемо све назвати раком, јер би онда сви који иду на мамограм ишли на биопсију...што није практично. Посао АИ је био да идентификује промене код жена које су у високом ризику од развијања рака", каже доктор Нортон.

Са једне стране људи могу послати пацијенте на различите тестове, а оно што машине раде боље је да прегледају претходне снимке и да виде да ли је дошло до неких промена. "Морате посматрати вештачку интелигенцију као алат за помоћ, а не стандардну процедуру која ће замените радиолога", сматра Нортон. Његов савет је да се свако обрати лекару који ће да их пошаље на посебне тестове и снимања. 

Иако се АИ одавно користи у многим областима науке, па и бизниса, ово је први пут да су се уз помоћ ње откриле будуће канцерогене промене.

 

image
VV inauguration
banner