Магазин

Русијом на четири точка: Караванинг је нови вид домаћег туризма који обожавају млади

Љубитељи овог тренда наводе да "караванинг" није само пука вожња на два точка од једног до другог смештаја, већ да је комплетно потовање са обиласком свих живописних дестинација, пикницима и осталим авантурама које оно са собом носи. Живот на два точка, у посебно креираним приколицама, сви више је на цени када је домаћи руски туризам у питању, а млади му дају предност због слободе коју нуди.
Русијом на четири точка: Караванинг је нови вид домаћег туризма који обожавају млади© Canva / Maridav

Ера домаћег туризма у Русији доживела је своју ренесансу у последње две године, а бројни становници с све више одлучују да одморе проведу обилазећи природне лепоте своје земље заједно са породицом или пријатељима. Овакав тренд донео је са собом два нова концепта: спори туризам, који подразумева освешћено упознавање са лепотама дестинација, али и "караванинг" - путовање на четири точка у посебно дизајнираним приколицама које су у потпуности адаптиране, имају своје купатило, кухињу и све остало што је неопходно за живот.

Дигитални номади и травел блогери велики обожаваоци караванинга

Како су кућице најчешће опремљене соларним панелима које производе електричну енергију, имају издвојено купатило и кухињу, а преостали простор трансформише се из спаваће у дневну (а по потреби и радну) собу за трен ока, оваква врста туризма постала је веома популарна и код дигиталних номада, који ни на који начин нису везани за једну локацију и свој посао могу обављати из било које тачке на Земљи.

Овај концепт путовања веома се допао и травел блогерима, па је тако Ксенија Минерва, 27-годишњакиња још пре две године одлучила да свој посао замени авантуром живота и крене у путовање по Русији у "кући на точковима" Њен блог на Инстаграму прати преко 750 хиљада корисника који свакодневно уживају у снимцима непрегледне руске тајге, Крајњег Севера или неке друге атрактивне дестинације.

Више од 300 локација за камповање, европски део Русије ипак најпопуларнији

На територији Руске Федерације тренутно постоји преко 300 специјализованих камп локација, које својим корисницима пружају максимално уживање и омогућавају безбрижан боравак у природи. Ипак, они који се одлуче за путовање приколицом која је овако оспособљена, не морају да брину где ће се сместити - у својој "кући на точковима" они имају апсолутно све што је потребно за комфоран боравак у природи.

"Тренутно је караванинг најразвијенији у европском делу наше земље - ту је највећа концентрација како страних, тако и домаћих туриста на четири точка", навео је Андреј Артјухов, један од првих караванера Русије.

Наравно, са порастом домаћег туризма, "процветали" су и други туристички правци и сада караванери освајају и Карелију, Архангелску област, Урал, Северни Кавказ, Крим и Алтај. Само Крим годишње посети преко 5 милиона караванера.

Због чега се све више младих одлучује за "караванинг"

Предности "караванинга" има безброј: потпуна аутономија када је у питању место на коме се одседа, слобода у одабиру руте и наравно, време које се проводи са најмилијима у путу које може бити невероватно забавно. Када су у питању смештајни капацитети, већ на почетку сезоне њихова попуњеност варира око 40 процената, и ма колико цене биле приступачне, одлазак на путовање у последњем тренутку може бити веома изазовно за организацију - код "караванинга" тај изазов је лако премостив, будући да смештај као такав није ни потребан. Велика предност овог концепта путовања је и индивидуално креирање руте баш по личним преференцама: поједини се одлучују за посету популарним местима идући рутом Златног прстена Русије, док други бирају да посете неке скровитије пределе и открију чари праве руске дивљине.

image