Магазин

100 дана штрајка у Холивуду: Стигла понуда филмских студија, одговор наредне недеље

Штрајк холивудских писаца почео је 2. маја, а глумаца 14. јула
100 дана штрајка у Холивуду: Стигла понуда филмских студија, одговор наредне недељеGetty © David McNew / Staff

Синдикат холивудских сценариста који је покренуо штрајк саопштио је да је стигла понуда филмских студија која ће бити размотрена, што је, сматрају инсајдери, очигледан знак напретка у побуни који траје више од 100 дана и коју подржавају бројни филмски радници.

Удружење сценариста Америке (ВГА) саопштило је да ће на предлог холивудских студија одговорити следеће недеље "након разматрања" понуде Савеза филмских и ТВ продуцената, који преговарају у име више компанија укључујући и "Волт Дизни" и "Нетфликс", преноси Танјуг писање Ројтерса.

Представници две стране су се састали 4. августа да разговарају о наставку преговора и питањима која ће бити изнета за преговарачки сто, али ВГА је након тога критиковала студије због одуговлачења.

Штрајк је почео 2. маја након што су преговори између ВГА и великих студија доспели у ћорсокак око компензације, мањка особља и заосталих плата.

Сценаристи такође желе да регулишу употребу вештачке интелигенције, за коју се плаше да би могла да замени њихов креативни допринос.

Глумци које представља Удружење филмских глумаца (САГ) ступили су у штрајк 14. јула такође због плата и вештачке интелигенције, зауставивши тако производњу телевизијских емисија и филмова.

Ово је први пут да су оба синдиката ступила у штрајк од 1960. године. Најдужи забележени штрајк сценариста трајао је 154 дана и организован је 1988. године.

image