Магазин

"Епл" упозорава да се "ајфон" не оставља на кревету док се пуни

Већина људи има навику да пуни мобилни телефон преко ноћи, поготово ако им је потребан одмах након устајања. Ипак, компанија "Епл" је објавила званично упозорење у коме тражи од корисника да ипак не остављају телефон на пуњачу поред јастука док спавају. Осим познатог технолошког бренда, и ватргоасци су одлучили да преко друштвених мрежа упозоре на опасности пуњења телефона током ноћи.
"Епл" упозорава да се "ајфон" не оставља на кревету док се пуни© Freepik/jcomp

Технолошка компанија је замолила кориснике да батерију телефона пуне искључиво на равним површинама, као што је ноћни сто, а не на дебелим јорганима. Пошто се мобилни телефони загревају док се пуне, ако топлота нема простора да изађе, може доћи до прегрегавања уређаја или квара. У екстремнијим случајевима, постоји ризик од опекотина или чак пожара.

"Физички контакт са топлим површинама током дужег временског периода може изазвати нелагодност или повреду. Користите здрав разум да бисте избегли ситуације у којима је ваша кожа директно у контакту са уређајем, његовим адаптером за напајање или бежичним пуњачем док ради током дужег временског периода," пише "Епл".

"На пример, немојте спавати на уређају, адаптеру за напајање или бежичном пуњачу, нити их стављати испод ћебета, јастука или свог тела када су повезани на извор напајања. Држите свој "ајфон", адаптер за напајање и било који бежични пуњач у добро проветреном простору када се користи. Посебно обратите пажњу ако имате физичко стање које утиче на вашу способност да детектујете промену топлоте на телу."

 "Епл" не саветује да не пуните телефон преко ноћи, јер све док је у "добро проветреном простору", требало би да буде безбедно. Међутим, поједине ватрогасне службе иду корак даље и преко друштвених мрежа објашњавају да би поптуно требало избегавати пуњење уређаја током спавања, без обзира да ли је остављен на равној површини или на кревету.

У једном ТикТок видео снимку, један од радника ватрогасне службе истиче три главна разлога зашто би требало да пунимо уређаје искључиво када смо будни.

"Број један, углавном не можете ништа да осетите ништа док спавате, па ако почне да гори ватра, вероватно вас неће пробудити. Друга ствар, потребно је да удахнете дим само три пута и да се онесвестите. Под бројем три, сами пуњачи могу изазвати пожар, а не само батерија телефона. Многи људи имају јефтине или неисправне пуњаче за телефоне, али је познато да чак и оригинали изазивају пожар."

@kentfirerescue This is a highly debated topic on our TikTok, but if you ARE able to do so, it’s much safer to charge any electrical items when you’re there and awake ✔️ #firesafety#firefighting#kentfire#firefighters#kentuk#fireservice#firesafetytips#firefightertiktok#firefightersoftiktok♬ Keeping Your Head Up (Jonas Blue Remix) [Radio Edit] - Birdy

У свету је постојало на стотине случајева у којима су телефони експлодирали у току ноћи или чак само ако су исувише дуго били на напајању. Због тога, ватрогасци саветују да је увек најбоље бити присутан и будан када је телефон прикључен на струју.

На крају, "правилно" пуњење телефона може помоћи и у одржавању дуговечности уређаја. Многи стручњаци саветују да не би требало сачекати да се мобилни поптуно испразни, већ да се стави на пуњење када батерија стигне на десет одсто. Поред тога, батерија не мора бити напуњена на сто одсто, већ је довољно да дође до осамдесет или деведесет. Поједини новији модели телефона имају опције које аутоматски заустављају напајање када се батерија напуни до оптималног нивоа.

Већини телефона је потребно око два сата да се напуне, тако да је најбоље пронаћи добар распоред између спавања, буђења и пуњења телефона, јер се на тај начин могу избећи потенцијалне опасности, али се може и продужити "живот" уређаја.

image