Магазин

Да ли се треба венчати због љубави или новца?

Многе студије указују да новац игра значајну улогу у избору партнера. Када је неко заљубљен, новац је мање важан, међутим, када недостаје новац за основне потребе, љубав је често у опасности. Поставља се питање - да ли наши љубавни избори треба да укључују и финансијска разматрања?
Да ли се треба венчати због љубави или новца?© @ Racool_studio

У једној анкети 56 одсто Американаца је рекло да би више волело партнера који би више пружао финансијску сигурност од осећања заљубљености. У другом истраживању, 75 одсто жена каже да се не би удале за мушкарца без посла. Иронично, али 91 одсто слободних жена је сматра да би се удале пре због љубави него новца.

Могуће објашњење за ове резултате је та да већина жена придаје већу пажњу љубави пре него новцу – осим ако финансије нису испод одређеног нивоа. Идеализовње љубавних веза даје много већу вредност љубави него парама, али када се људи суоче са стварношћу, тада су и спремни на компромис. Једно истраживање показало да је генерација Зед (рођена између 1996. и 2010.) једина група која бира љубав уместо новца. 

Научно поткрепљене чињенице о новцу, љубави и срећи објавио је магазин "Сајколодџи Тудеј", а ево и које су:

  • Већи приход је повезан са мање свакодневне туге, али не и са више свакодневне среће
  • Многе жене више воле да се удају за богате мушкарце и да остану код куће са својом децом
  • Што су ваши приходи већи, већа је вероватноћа да ћете пронаћи љубав
  • Свађе око новца су најбољи показатељ развода
  • Многе људе привлаче оне особе који ефикасно управљају својим буџетом 

Ови фактори указују да су љубав и новац сложене категорије у животу. У везама, често се новац не цени толико колико љубав, али на личном плану наш успех неретко зависи од тога да ли имамо довољно новца. Љубав не побеђује увек, и зато је препорука стручњака и психолога да покушамо да пронађемо баланс у животу.  

Играјте другу игру

Када се суочите са избором између дугорочног партнера који вам је од финансијске користи и партнера који је вољан да вам користи али кроз сарадњу, љубав, поверење - требало би да фаворизујете овог другог, јер има дугорочну вредност.

Љубав је права инвестиција

Када се финансијски удружите са партнером да бисте постигли циљ, то може да буде паметна и на крају исплатива одлука. Међутим, партнер не треба да буде средство за ваш успех, већ особа са којим делите заједнички успех.

Позитивне емоције

Добро је бити у вези у којој су оба партнера, пре свега, срећни једно са другим. Тада се изазивају позитивне емоције, а управо оне су снажној корелацији са стварањем богатства. Треба истаћи да иако је финансијска стабилност повезана са емоционалним благостањем, брак само због богатства може да доведе до проблема у вези, несреће и брига. У срећном животном оквиру, већа је вероватноћа да ће се генерисати позитивне емоције. Изузетно негативне ситуације, као што је усамљеност, такође могу покренути љубав, али то може бити површна љубав која више зависи од привремених околности него од дубоких карактеристика љубавника, пише "Сајколоџи Тудеј".

Ако су два потенцијална љубавника иста у свим битним аспектима, осим да један зарађује дупло више од другог, вреди фаворизовати онога који зарађује више. Међутим, у стварном животу људи нису идентични у свим битним аспектима, и треба размотрити обим и значај позитивних и негативних карактеристика.

Улога новца у љубавним изборима је слична као и спољна привлачност - ако је праг партнерове привлачности (и богатства) пренизак, позитиван исход је мало вероватан.

Новац не може купити љубав, али вас може учинити далеко пожељнијим партнером. Међутим, лакше је заљубити се у богату особу, јер новац може створити околности које су повољније за лични и романтични процват.

image
VV inauguration
banner