Магазин

Студија: Кофеин помаже у концентрацији, али не може заменити здрав сан

Након непроспаване ноћи, најпопуларнији "лек" за поспаност је шоља кафе. Када је попијемо, делује као да нас је разбудила и да ћемо ипак "преживети" остатак дана, али научници сматрају да кофеин не може бити замена за правилан распоред спавања. Иако нас привремено "продрма", једна студија показује да кофеин није од велике помоћи ако морамо решавати комплексне задатке.
Студија: Кофеин помаже у концентрацији, али не може заменити здрав сан© Pexels/picjumbo_com

Утицај недостатка сна на човеково тело и ум се проучава већ годинама и сигурно је да недовољно одмора утиче на когнитивне способности појединца, јер се природан, циркадијални ритам човека поремети. Бројне студије до сада су показале да се чак и само једна непроспавана ноћ једино може надокнадити правилним распоредом спавања у наредних неколико дана. Због тога, многи проучавају како људи који имају проблеме са спавањем могу побољшати свакодневну концентрацију.

Тим истраживача са Унверзитета у Мичигену је истражио како недовољно сна утиче на комплексније начине размишљања, као и да ли је могуће "поправити" концентрацију. Истраживачи су испитаницима увече дали различите врсте когнитивних тестова, а затим су једну групу послали кући да се наспава, а друга је остала будна у лабораторији целу ноћ. Следеће јутро, прва група се вратила и сви испитаници су поново радили когнитивне задатке.

Утврђено је да, поред проблема са пажњом, група која није спавала није могла правилно да одради тестове који су у себи имали одређен редослед корака. Неки би прескочили један корак, неки би исти урадили два пута...

Ефекат кофеина

Затим, истраживачи су испробали на који начин кофеин може унапредити рад мозга код ненаспаване групе, с обзиром да већина људи одабрере да попије кафу или енергетско пиће када нису одморни. Након што је група која није спавала конзумирала кофеин, њихови резултати су се много побољшали и било им је лакше да обраћају пажњу на задатке. Прва група, која је довољно спавала, такође је конзумирала кофеин и имала је боље резултате.

Међутим, иако је наведено откриће било задовољавајуће, кофеин није помогао код правилног праћења обавезних корака у одређеним тестовима, што значи да комплекснији начини размишљања нису били знатно побољшани. Научници су утврдили да, након непроспаване ноћи, могуће је да кофеин буде од помоћи за привремено држање пажње, али не може бити загарантовано решење ако морамо обављати комликоване послове.

Дремке као додатна помоћ

Научници су малом броју испитаника који су остали будни дали да спавају око тридесет минута, у периоду између четири и шест ујутру. Показало се да су они који су имали кратку дремку током ноћи су следеће јутро боље решили тестове, него они који су све време били будни, што доказује да чак и кратко време спавања може бити корисно. 

Најбоље је избегавати дремање након што падне мрак, да се циркадијални ритам не би пореметио. Такође, постоји један неконвенционални трик у коме се кофеин и дремка могу спојити, за најбоље могуће "пуњење батерија" у току дана:

Пред дремку, која ће трајати највише двадесет минута, препоручљиво је попити еспресо, јер ће ефекти кофеина бити најизраженији након што се пробудимо и комбинација кратког сна и енергије од кафе могу бити одлична помоћ када осетимо недостатак енергије у току дана.

image