Магазин

Страна кревета на којој спавамо може утицати на расположење, посао, па чак и приходе

Уколико сте макар једном имали осећај да сте устали на погрешну ногу, врло вероватно да вас осећај није преварио - страна кревета на којој бирамо да спавамо може рећи доста тога о нашој личности. Штавише, истраживања показују да се наше расположење, став према послу, па чак и приходи могу предвидети на основу одлуке на којој страни кревета одаберемо да спавамо.
Страна кревета на којој спавамо може утицати на расположење, посао, па чак и приходе© Canva / fizkes

Лева или десна страна кревета? До прозора или до плакара? Многи од нас страну кревета бирају на основу тога са које стране излази сунце, или која је страна ближа излазу из собе, међутим - страна коју бирамо може имати великог утицаја на наше опште расположење, начин на који се односимо према послу, а самим тим и продуктивност и приход.

Ко је расположенији, а ко зарађује више новца - они који спавају са десне, или са леве стране кревета?

Лева страна за боље расположење и боље подношење стреса

Према студији која је спроведена на 3.000 одраслих коју је спровео Премиер Ин, они који спавају на левој страни кревета буде се расположенији и спремнији за суочавање са стресом и притисцима свакодневног живота, а више од четвртине испитаника изјавило је да се осећа позитивно и ведро након сна.

Истраживања сугеришу да позитивна енергија оних који бирају да спавају са леве стране кревета доводи и до повећања самопоуздања, али и већег задовољства на радном месту, па је тако чак 31 проценат испитаника изјавио како свој посао воле и у њему уживају. Даља истраживања показала су и да они који бирају леву страну кревета боље подносе стресне ситуације у емотивним односима, друштвенији су и имају већи број пријатеља.

Спавање на десној страни доноси више прихода

Са друге стране, особе које спавају са десне стране кревета чешће се буде у лошем расположењу и током дана имају негативан поглед на свет и дешавања, док тек 18 процената њих у свом послу ужива и радо одлази у канцеларију, што је знатно мање у односу на оне који бирају леву страну кревета. Ипак, то их не спречава да зарађују више новца.

Спавање на десној страни кревета указује и на преференције на пољу друштвеног живота: ове особе више уживају у сопственом друштву него у окружењу других људи, и радије ће одабрати мирно вече у приватности свога дома него излазак на вечеру са пријатељима или колегама са посла.

Бирање стране кревета разара чак 10 посто веза

Веровали или не, чак 10 процената парова конфликт има управо око одабира стране кревета на којој ће спавати: уколико су обоје љубитељи десне стране кревета, један од њих мораће да се прилагоди и спава са леве, а то  ће сигурно изазвати огорченост, без обзира на чињеницу да су они који спавају са леве стране расположенији.

Ипак, добра вест је да је одабир стране кревета више ствар навике, а да њен утицај на расположење, успех у каријери и друге факторе може бити и само последица тога да смо се боље наместили и више наспавали.

image