Кардамон: "Краљ зачина" који топи масне наслаге
Борба са килограмима често може бити исцрпљујућа, а већ деценијама научници, па и сви ми, тражимо "чаробни штапић" који ће за кратко време нашу линију довести у жељено стање. Кориговање исхране, редовни тренинзи, па чак и импровизовани напици од јабуковог сирћета до сада су показали просечне резултате уз велику дозу дисциплине и самоконтроле, међутим, научници су открили да кардамон, оријентални зачин специфичне ароме, даје невероватно добре резултате, и што је најважније - за релативно кратко време.
Десет недеља за прве резултате
Истраживачки тим сачињен од врсних експерата спровео је експерименте на лабораторијским мишевима подељеним у две групе, од којих је једна група 14 недеља узастопно добијала уз редовну исхрану честице кардамона, а друга имала регуларну исхрану на коју је навикла. Већ након десет недеља, група мишева која је у исхрани имала кардамон, почела је да губи на тежини, а иако су научници претпостављали да је у питању ефекат зачинске биљке, за сваки случај спроведена је и томографска студија животиња из обе групе. Резултати су показали да у питању није никаква грешка, већ да оријентални зачин и заиста утиче на смањење масних наслага мишева и разграђује их природним путем захваљујући антиоксидансима који се у њему налазе.
Будућност препарата за мршављење је у кардамону
Имајући у виду добијене резултате који недвосмислено потврђују благотворно дејство кардамона на метаболички систем, научници и нутриционисти препоручују да сви који воде битку са којим килограмом вишка у своју исхрану укључе овај зачин, кога са правоз називају и "краљем зачина". Укључивање у исхрану може бити путем додавања кардамона у јела од меса и поврћа, а уколико сте љубитељ кафе, само пар зрна је довољно да ваш омиљени напитак добије оријенталну чар.
Такође, будући да су ефекти веома добри, претпоставља се да ће у будућности екстракт овог зачина бити и један од основних састојака препарата за мршављење, који ће природним путем утицати на разградњу масних наслага без појаве јо-јо ефекта.