Магазин

Салони лепоте у Србији пребукирани, на термин се чека и до две недеље

Уколико пранирате да у наредном периоду закажете свој третман у козметичком салону, препоручујемо да се наоружате стрпљењем. Наиме, ситуација на терену изгледа овако - телефон козметичарке је нон-стоп заузет, а ако се и јави саопштиће вам да је презаузета и да у наредном периоду нема слободних термина. У прилог овоме говори и податак да је за само 6 месеци у Србији регистровано преко 400 нових фризерско-козметичких салона.
Салони лепоте у Србији пребукирани, на термин  се чека и до две недеље© @ kroshka__nastya

Пре неколико деценија одлазак код козметичара био је повремен и нега лица и тела и није била баш приоритет у свакодневници. Тај "тренд" је сада далеко иза нас, а замениле су га чешће посете салонима коју неретко овековечимо и фотографијама и снимцима на Инстаграму и Тиктоку. 

Да су козметички третмани, али на првом месту маникир и педикир од луксуза прерасли у неизоставну рутину великог броја жена показују и подаци о расту броја новоотворених козметичких салона. Због податка да је у АПР-у протеклих 6 месеци у Србији регистровано преко 400 нових фризерско-козметичких салона стекао се утисак да је "гужва" на тржишту, али и у салонима. Салони лепоте "ничу као печурке" на сваком кораку, али то није случајно - за њима расте потражња, као и цене њихових услуга. Уочљив тренд раста показује и поређење претходне три године - број фризерско-козметичких салона повећао се од краја 2021. до краја 2022. за тачно 500, док је у овој години скоро толики раст уочен за само пола године.

Да су салони пребукирани и да је потреба за козметичарским услугама у последње време скочила, потврдила је козметичарка Соња Митровић.

"Када је лето, жене долазе на депилацији, епилацију, педикир, маникир. И те се услуге најчешће траже. Приметно је да се посао увећао, а ради се пуном паром без обзира да ли је радни дан или викенд. Букирани смо су данима, па ако неко хоће да закаже свој термин, то не може да буде данас за сутра, него бар 4 дана пре".

Ситуација је слична и у другим салонима у земљи и минимално је потребно 3 дана да се закаже третман лица или епилација, а у неким салонима чека се и по петнаест дана:

"Што се тиче нас козметичара, имамо пуно посла, а лети посебно. Жене негују лице, тело, сређују нокте и обрве. Сада, најчешће услуге које се траже су медицински педикир, гел лак на ноктима на ногама и депилације. Било коју услугу коју желите да урадите, препоручујем да закажете бар 3 или 4 дана унапред", каже козметичарка Маја Босијоковић и додаје: "У салону у ком радим већ дуже време, наравно да имамо наше сталне муштерије, али долазе и нове девојке на третмане"

Уколико погледате и своје окружење, приметићете да скоро свака припадница лепшег пола иде код козметичарке или посећује "салон лепоте у крају", те нас оволика појава салона и не изненађује. 

Одлазак на третман лица више није "резервисан" за младе, већ су нези посвећене жене свих доба. Атрактивне нокте, сређене обрве и неговано лице данас имају и баке и тинејџерке и приметно је да је нега постала императив у животу многих. 

У салон на третман и "чашицу разговора"

Осим због третмана, за многе кориснице козметичких услуга одлазак у козметичке салоне представља и "бег од стварности" а често се и поверавају радницама салона. "Желим да мојим муштеријама код мене буде пријатно, да се опусте, обавезно их понудим кафом, соком, а неретно ми поверавају и своје тајне, проблеме или било шта што их мучи", каже Ана Милачић, власница козметичког салона. 

image