Магазин

Спектакл на небу: Очекује нас плави супермесец, следећи је тек за 14 година

Од августа ћемо се опростити уз још једну несвакидашњу небеску појаву - "плави Месец" ће засијати у среду, а овај астрономски спектакл је видљив у урбаним срединама па да бисмо га видели није неопходан одлазак у природу.
Спектакл на небу: Очекује нас плави супермесец, следећи је тек за 14 година© Blue Moon

И док чекамо појаву другог "супермесеца", подсетимо да смо у ноћи између 31. јула и 1. августа већ уживали у представи једног. Овај феномен, где у једном календарском месецу имамо прилику да видимо два "супермесеца" назива се "плави Месец". Израз "Плави Месец" се не односи на боју Месеца, већ како је речено,  означава други пуни Месец унутар једног календарског месеца, од којих се први појавио 1. августа.

"Супермесец" није ретка појава и обично се појави три или четири пута годишње. Захваљујући астрологогу Ричарду Нолу настао је израз "супермесец" који описује или млади или пуни Месец који се јавља изнад 90 одсто од његове најближе тачке у орбити према Земљи.

Са друге стране, "плави Месец" није баш уобичајен и појављује се једном на свака 33 пуна Месеца. Следећи "плави месец" имаћемо прилику да видимо тек 2037. године, наводи НАСА. Док се дефиниција "плавог Месеца" односи на појаву два пуна Месеца унутар једног месеца, раније тумачење се односило на бројање пуних Месеца током годину дана. Уобичајено у години би било 12 пуних Месеца, али би се некад појавио и 13. пуни Месец.

"Супермесец" се јавља кад је Месец у тачки најближој Земљи током своје орбите познате као и перигеј. Када се Месец нађе на удаљености од око 362.000 километара од Земље, постаје и седам одсто већи у поређењу са типичним пуним Месецом. Занимљиво, разлику у величини многи неће приметити. 

Према прорачунима пензионисаног НАСА астрофизичара Фреда Еспенака, Месец ће се налазити на удаљености од отприлике 355 хиљада километара и то га позиционира као најјаче осветљени Месец у току читаве 2023. године.

image
VV inauguration
banner