Магазин

Јапански научници установили да геџети могу проузроковати менталну заосталост код деце

Јапански научници установили су да узраст у коме деца почињу да користе геџете утиче на њихов ментални развој. Њихова истраживања показала су да претерано коришћење таблета и мобилних телефона, као и прекомерно гледање телевизије, проузрокује застој у развоју који је касније могуће надоместити само смањивањем времена проведеним уз екране.
Јапански научници установили да геџети могу проузроковати менталну заосталост код деце© Canva / Jessica Lewis Creative

Научно истраживање је спроведено од стране јапанских научника на челу са доктором Таку Обаром, на узорку од скоро 7100 родитеља мале деце, а истраживачки тим оцењивао је развој деце по више различитих критеријума: комуникација, крупна и ситна моторичка функција, решавање задатака, као и личне и социјалне вештине.

Резултати студије показали су да деца која проводе превише времена испред екрана паметних телефона, таблета, рачунара, али и телевизора већ са две до четири године имају приметне симптоме застоја у менталном развоју.

Коришћење геџета више од четири сата дневно изазива менталне, али и моторичке сметње

Резултати истраживања јапанских научника показали су веома песимистичне резултате: код деце која су у узрасту до једне године била пред екранима дуже од четири сата дневно, сметње су се појавиле већ у наредних годину дана, а до четврте године биле су примећене и конкретни застоји у менталном развоју. Деца су са временом постајала све мање комуникативна и способна да решавају једноставне задатке прилагођене њиховом узрасту, а уочени су и проблеми са ситном моториком и социјалним понашањем.

Срећом, даља испитивања научника показала су и да се благовременим смањивањем времена проведеног са геџетима сметње у развоју деце могу елиминисати, и сам развој већ до четврте године вратити на вредности одговарајуће том узрасту.

На развој деце утичу и други фактори

У току истраживања, научници су оцењивали и утицај спољаших фактора на развој деце, а међу критеријумима нашли су се и узраст родитеља, финансијски статус породице, време проведено са бакама и декама, као и то да ли су мајке патиле од постпорођајне депресије. Резултати ове студије показале су да су мајке деце која су проводила више времена са геџетима у рукама биле млађег узраста, нижег степена образовања, са мањим приходом, али и прворотке које су најчешће патиле од постпорођајне депресије.

image