Магазин

У Америци одобрена пилула за постпорођајну депресију: Уклања симптоме за само две недеље

Постпорођајна депресија погађа и до 20 процената новопечених мајки, које под утицајем хормона и новог начина живота, неретко "губе тло под ногама". Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) у петак је и званично одобрила терапију за лечење поспорођајне депресије која за само 14 дана може елиминисати њене симптоме.
У Америци одобрена пилула за постпорођајну депресију: Уклања симптоме за само две недеље© Canva / damircudic

"Послепорођајна депресија је озбиљно и потенцијално опасно по живот стање у којем жене доживљавају тугу, кривицу, безвредност, а у тежим случајевима, оптерећене су мислима да ће повредити себе или своје дете. Пошто постпорођајна депресија може пореметити везу мајке и детета, она такође може да има последице по физички и емоционални развој детета", рекла је директорка Одељења за психијатрију у Центру за процену и истраживање лекова ФДА Тифани Фаркионе, преноси Јуесеј тудеј.

У стањима постпорођајне депресије, обични антидепресиви нису увек адекватно решење, а разумејући потребу породиља које се боре са акутним облицима депресије након добијања детета, компанија Сејџ Терапеутикс из Масачусетса развила је заједно са компанијом Бајоџен специјалну пероралну терапију која у кратком временском периоду отклања симптоме овог стања. Здравствени стручњаци кажу да би зуранолон, под брендом Зурзувае, могао да промени правац у лечењу постпорођајне депресије (ППД) и других депресивних поремећаја након што су клиничка испитивања показала да је 14-дневна дневна пилула почела да ублажава симптоме за неколико дана.

"Сматрам да ће овај препарат помоћи женама да се осећају боље, да поврате уобичајену рутину и да са бебом успоставе комуникацију", навела је Кристина Делигијанидис, једна од истраживача који су водили испитивања зуранолона.

Прво побољшање већ након три дана

Клиничка испитивања показала су да терапија на бази зуранолона ублажава симптоме постпорођајне депресије већ трећег дана коришћења - знатно пре од других антидепресива. Такође, период употребе терапијског средства драстично је краће него када су други препарати у питању, а клиничка студија указује да се симптоми могу потпуно елиминисати већ након две до три недеље. Породиље које су учествовале у испитивањима, навеле су да се дејство лека задржавало и четири недеље након последње дозе, док су се међу нуспојавама најчешће издвајале поспаност и благе вртоглавице. Али ниједана учесница није искусила симптоме повлачења, повећане самоубилачке идеје или понашања која су повезана са другим уобичајеним антидепресивима.

Активна супстанца зуранолон смирује нервну активност

Брзо и ефикасно дејство терапије зуранолоном може се објаснити начином на који та активна супстанца делује на мозак: она "циља" рецептор ГАБА-А, који игра кључну улогу у томе како мозак смирује нервну активност и обнавља његову функцију, модулирајући инхибиторни одговор мозга на стресне ситуације.

Код жена које пате од постпорођајне депресије, природан одговор на стрес није регулисан на начин на који би требало да буде, будући да хормоналне промене изазване трудноћом и порођајем такође нису модулиране, а управо је хемијска неравнотежа у мозгу та која доприноси настанку и развоју депресије.

Ранији покушаји терапијских препарата захтевали су болничко лечење

Зуранолон је други по реду лек одобрен за лечење постпорођајне депресије, а лекари и научници сложни су да је у питању револуционаран препарат који ће многим породиљама олакшати период прилагођавања на нове околности и омогућити им да уживају у чарима мајчинства. Такође, зуранолон, за разлику од претходне терапије, не захтева болничко лечење, већ се лек узима перорално, једном дневно уз оброк. Ранији терапијски препарати, одобрени 2019. године, захтевали су константан надзор лекара и интравенску терапију у трајању од 60 сати.

image
VV inauguration
banner