Магазин

Стручњаци објашњавају зашто не би требало грлити псе

Свако понекада осећа "налет љубави" и силно пожели да чврсто загрли свог пса. Ипак, да ли је препоручљиво показивати љубав према псу исто као што бисмо је показали другим људима у нашем животу, као што су породица или партнер? Сигурно је да грљење љубимца може бити веома пријатно за нас, али стручњаци упозоравају да пси у том тренутку могу осетити веома негативне емоције, које се често не испољавају на очигледан начин.
Стручњаци објашњавају зашто не би требало грлити псе© Pexels/Ala Milczarek

Многи власници паса се радују повратку у дом после напорног дана, како би се поново дружили са својим крзненим пријатељем, мазили га и повремено грлили. Често делује као и да наш љубимац ужива у загрљају исто коликои ми, као и да разумеју да им само показујемо љубав. Ипак, ветеринари сматрају да би можда било боље променити приступ, јер постоји велика могућност да овакав вид додира проузрокује негативне емоције.

Штавише, ветеринари упозоравају да грљење свог пса може да буде узрок стреса и потенцијално довести до непредвидивог, агресивног понашања - пас може да крене да лаје, режи или чак и да уједе власника.

"Да, ваш пас ће да дотрчи до вас, да вам дође у крило, пољуби вам лице или вас "замоли" да му мазите стомак, али то није класичан "загрљај". Из личног искуства, могу потврдити да многи пси не воле када човек обавије једну или обе руке око његовог тела и стисне га. Причамо о таквој врсти загрљаја," написала је на свом блогу Патриша Меконел, стручњак за понашање животиња.

Након анализирања преко двеста фотографија на којима човек грли пса, психолог Стенли Корен је закључио да је више од осамдесет одсто паса показивало знакове стреса и анксиозности. Приметио је да су многима биле спуштене уши, затворене очи, да су покушавали да се одмакну од човека...

Пси се могу осећати заробљено и "скамењено" када им је кретање ограничено на овај начин. Углавном ће инстинктивно покушати да побегну, иако испрва реакције неће бити толико очигледна, због чега власник може направити грешку и наставити с оваквим показивањем љубави мислећи да је све у реду. 

Тада може доћи до агресије која може бити веома опасна, тако да је важно добро обратити пажњу на љубимца када га обгрлимо - да ли је престао да маше репом, да ли је утихнуо, да ли из чиста мира одједном делује исувише мирно или можда напето? Ако је одговор 'да', онда је боље пронаћи алтернативне начине исказивања љубави.

"Из истраживања се може закључити да је најбоље да загрљаје сачувамо за двоножне чланове породице или за партнере. Псу је најбоље показати љубав миловањем, љубазном речју или посластицом."

У зависности од пса, постоје бројни начини за показивање љубави. Већина буде веома срећна када проводимо време с њима, тако да издвајање једног дана у недељи за активности у природи или за дугачку шетњу кроз град може бити сјајна идеја. Још једна опција је куповање хране или посластице коју псу обично не дајемо, како би се обрадовао малом изненађењу. На крају, добро је претпоставити шта би највише пријало нашем љубимцу у одређеном тренутку.

На пример, ако је напољу веома топло, онда хладан туш или игра у базену у башти могу опустити и усрећити пса. Ако је недавно био повређен и није могао да буде активан као обично, када поптуно оздрави можемо га одвести у парк где се може дружити са другим животињама и уживати у друштву, трчању, игрању...

Најважније је запамтити да, иако псу некада желимо да покажемо љубав на нама познат начин, не можемо бити сигурни да ће је увек прихватити како желимо. Уместо тога, потребно је бити стрпљив и "говорити њиховим језиком", како би се избегле потенцијалне фрустрације или незгоде.

image