Магазин

РТ Балкан на сафарију у Јужној Африци: Великих пет у подножју угашеног вулкана (ФОТО, ВИДЕО)

Три сата није довољно да се ужива у лепотама Африке, али је и даље незаборавно искуство
РТ Балкан на сафарију у Јужној Африци: Великих пет у подножју угашеног вулкана (ФОТО, ВИДЕО)© РТ Балкан

У подножју угашеног вулкана, на три сата вожње од Јоханесбурга, налази се један од лепших националних паркова Јужне Африке - Пиланесберг.

Назван по поглавици Кгафела народа Пиланеу који је владао северозападним делом Јужне АФрике, Национални парк Пиланесберг може да се похвали да на површини од скоро 600 квадратних километара слободно лута "великих пет" животиња - афрички слон, лав, леопард, носорог и биво.

Друга карактеристика Пиланесберга која га издваја од много познатијег Кругера, су алкални кругови - ретке кружне формације које су настале радом древног подземног вулкана.

Драматични пејзаж, флора која је комбинација пустиње Калахари и ниског бодљикавог растиња - "боде, гребе и ако ако баш волите бол, пробајте да га ухватите кроз прозор", како је рекао водич - и бројних животиња које се слободно крећу чине сафари у овом парку незаборавним искуством.

На крају крајева, Пиланесберг је једно од ретких места где слон без проблема зауставља "саобраћај" на дуже време док опуштено шета путем, само да би неколико метара даље наишли на лешину слончета и лавицу која одмара у хладу. 

А ту су и зебре, нилски коњи, разне врсте птица и дивљачи. 

Иначе, Пиланесберг је место где су почетком 1980-их многе врсте које су биле на граници истребљења пребачене и преживеле.

Каже се да су афрички заласци сунца нешто посебно - и јесу. Од крваво црвене, преко изнтензивно жуте, наранџасте и окер, до љубичасте, пурпурне и розе. И тишина која се "чује" као да читава природа задржава дах док сунце нестаје иза камених формација вулканског кратера.

image