Магазин

Повезаност коришћења контрацептивних пилула и развоја депресије

Аутори научног истраживања спроведеног на преко 250 хиљада жена установили су да између употребе оралних контрацептивних пилула и степена развоја депресије постоји повезаност.
Повезаност коришћења контрацептивних пилула и развоја депресије© Canva / Motortion

Већ више од пола века једна од најпопуларнијих контрацептивних метода за жене изазива веома опречне реакције, и док једни сматрају да не постоји негативан утицај на репродуктивно и ментално здравље жене, други ипак наводе да су последице коришћења "анти-беби" пилула веома учестале. Свакако, њихова ефикасност је неспорна, будући да редовном употребом смањују вероватноћу нежељене трудноће за чак 99 процената.

Промене расположења могу бити нуспојава контрацептивних пилула

Контрацептивне пилуле које садрже хормоне естроген и гестаген показале су се као веома ефективне када је у питању заштита од потенцијалне оплодње јајне ћелије током незаштићеног сексуалног односа, међутим, оно што су утврдили научници из Шведске, Данске и Аустралије јесте да се као једна од нуспојава могу јавити и честе промене расположења.

У најновијем истраживању, научни тим је на узорку од 264.558 жена испитао ризик од развоја депресије услед коришћења контрацептивних пилула, а подаци које су анализирали базирали су се на узрасту у коме су жене почеле да и пију и времену када су се први симптоми депресије јавили.

Прве две године коришћења контрацептивних пилула су најризичније у погледу развоја депресије

Анализом података, научници су установили да су током прве две године коришћења "анти-беби" пилула жене имале повишену стопу развоја депресивних стања у односу на жене које никада нису користиле овај вид контрацепције. Бројке нису нимало оптимистичне: код девојака које су са употребом контрацептива почеле у адолесцентском периоду вероватноћа појаве депресије била чак 130 посто већа него код оних које их никада нису употребљавале, док је код жена које су касније почеле вероватноћа развоја симптома била на 92 процента.

Симптоми депресије могући током целог живота

Међутим, употреба контрацептивних пилула створила је повећан ризик од развоја депресије не само у првим годинама након узимања, већ и током остатка живота, чак и уколико је жена престала са њиховим коришћењем. Код жена које су макар у једном периоду узимале "анти-беби" пилуле симптоми депресије у каснијем добу били су учесталији за 27 посто. Будући да се депресија сматра "пандемијом 21. века" и да жене скоро дупло чешће од мушкараца пријављују симптоме овог стања, научници сугеришу да би управо орални контрацептиви могли бити један од узрочника.

У будућности, научници планирају да истраже вероватноћу развоја депресије и у ситуацијама када се користе друге контрацептивне методе, попут фластера, спирале или вагиналних прстенова. Резултати оваквог истраживања ће женама пружити више информација које ће им помоћи да донесу освешћене одлуке о опцијама контрацепције.

image
VV inauguration
banner