Магазин

Књегиња Наталија Романов: Заборављена жена руског императора

Када је Павле I први пут угледао Вилхемину, била је то љубав на први поглед, а хесенска принцеза убрзо је постала и прва жена наследника руског трона преузевши православну веру и добивши име Наталија Алексејевна Романов. Њен живот био је кратак, узбудљив и пун афера, а завршио се трагично, након чега је читава Русија преко ноћи заборавила да је икад постојала.
Књегиња Наталија Романов: Заборављена жена руског императора© Wikimedia Commons / Рослин, Александр

Вилхемина Луиза била је ћерка ландграфа Лудвига Хесен-Дармштадског и Каролине Цвејбрукен-Биркенделдске, у то време једне од најпаметнијих жена Европе, а њен карактер истицао се снагом и својевољношћу још од малих ногу. У време када је Вилхемина већ стасала за удају, руска императорка Катарина II решила је да свом једином законском наследнику, сину Павлу I, нађе достојну супругу. "Пробравши" све европске принцезе, у ужи избор ушле су три ћерке ландгрофице Каролине, а међу њима и Вилхемина.

По принцезе и њихову мајку послата три брода, а Павле добио три дана да размисли

Након преговора са хесенском породицом, руска императорка је по принцезе и њихову мајку послала три брода, а командиром једног од њих био је заводљиви гроф Андреј Разумовски, близак пријатељ Павла I, који је важио за срцоломца руске империје, али и човека од поверења наследника престола.

У јуну 1773. године три принцезе стигле су на руски царски двор, а већ при првом сусрету Павле I се заљубио у тада 17-годишњу Вилхемину, девојку очаравајуће лепоте. Међутим, знајући свог сина, Катарина II није одмах одобрила њихову љубав, већ му је дала три дана да размисли.

"Мој син је на први поглед заволео принцезу Вилхемину, и дала сам му рок од три дана да види хоће ли се његове емоције поколебати. Средња ћерка има све квалитете: лепо лице правилних црта, мила је и паметна; ја сам јако задовољна, а мој син заљубљен", написала је у писму Катарина II.

Али, хесенска принцеза је била веома лукава, и према свима била умиљата и пријатељски настројена, тако да се њене праве особине, властољубље и својевољност, "на прву лопту" уопште нису виделе. Само три месеца касније, на руском двору организовано је велико венчање, а Вилхемина је, преузевши православну веру, постала Велика књегиња Наталија Алексејевна Романов.

Љубавна афера са најбољим пријатељем мужа

Како је време одмицало, руски кнез све више је био опчињен својом супругом, и радио је све што би она сматрала исправним. Њен утицај видели су сви, а чак се у дипломатским круговима причало о томе како је Наталија "деспотски управљала својим мужем". Али, Павле I је био срећан. Међутим, у срцу руске кнегиње одавно је био други мушкарац, и то ни мање ни више него Андреј Разумовски, а варнице између њих двоје појавиле су се још током путовања за Русију.

Мало помало, почео је да се назире кнегињин прави карактер: она је почела да се бави интригама како би Катарину II што пре свргнула са трона, али и троши баснословне своте новца на хаљине и накит. Притом, вести о њеној трудноћи није било ни на видику. Када је коначно Наталија саопштила да је у другом стању, Павле I и његова мајка били су невероватно радосни, док су на двору почеле да се воде полемике - а чије је заправо дете? Ма колико се књегиња трудила да своју аферу са грофом Разумвоским сакрије, гласине су се ипак прошириле, и на крају дошле и до руске имепраторке Катарине II.

Трагична судбина младе Наталије Романов

Десетог априла 1776. године Наталија Алексејевна је почела да се порађа, али нажалост, због компликација које су уследиле, син кога је носила преминуо је током порођаја. Руски царски двор био је обавијен у црно, а сви чланови породице трудили су се да у тим тренуцима младој књегињи и Павлу I пруже сву потребну подршку. Само пет дана касније, на онај свет отишла је и књегиња која је у том тренутку имала тек 20 година.

"Можете само замислити: она морала да пати, а и ми заједно са њом. Срце ми се мучило, нисам имала ни минут одмора током ових пет дана и нисам напустила Велику кнегињу ни дан ни ноћ све до њене смрти. Рекла ми је: "Ви сте одлична медицинска сестра". Замислите моју ситуацију: једног треба утешити, другог охрабривати. Била сам исцрпљена и телом и душом...", записано је у Катарининим мемоарима.

Откривање истине по наређењу Катарине II

Павле I је након овога потпуно изгубио разум, а скрхан болом кнез се закључао у својим одајама и ридао дан и ноћ тражећи објашњење за све што се догодило. Овакав след догађаја забринуо је Катарину II, која је одлучила да је време за радикалне мере.

Након смрти Наталије Алексејевне, она је наредила да се у њеној соби пронађу докази љубавне афере са Разумовским, а након што је послуга пронашла прегршт писама, она их је предала свом сину Павлу, који је своју жену идеализовао од првога дана. Пошто је прочитао сва писма, Павле је одлучио да своју бившу љубав чак ни не испрати на вечни починак - сахрани су присуствовалли само Катарина II, њен љубавник Разумовски и слуге на двору.

Шест месеци је било довољно да Русија заборави на Велику књегињу Наталију

Након церемоније, императорка је наредила да се Разумовски по хитном поступку протера из Петербурга, а већ у јануару 1777. године њему је наложено да као дипломатски изасланик Русије отпутује у Напуљ. Тако је лепотан Андреј постао један од најбољих руских дипломата.

Али, шта је било са Павлом I? Шест месеци након трагедије, он је оженио другу немачку принцезу, која је након склапања брака добила име Марија Фјодоровна. Њихова заједница билаје сушта супротност претходном браку: Марија је залечила све душевне ране младог руског кнеза и изродила му чак десеторо здраве деце.

image