Магазин

Ожењени и мушкарци са децом имају нижи ниво тестостерона

Анализом хормонског статуса преко 25.000 мушкараца утврђено је да они који су у браку или озбиљној вези, као и они са децом, имају нижи ниво тестостерона од нежења. Научници су поремећај у хормоналном панелу повезали са стресом који мушкарци доживљавају у породичном односу.
Ожењени и мушкарци са децом имају нижи ниво тестостерона© Canva / nd3000

Породични живот може бити стресан за оба партнера, међутим, научници Универзитета Западне Аустралије дошли су до занимљивих и сасвим неочекиваних сазнања која указују да брачни живот, обзиљне партнерске везе, као и деца могу утицати на ниво лучења хормона тестостерон, пренео је Дејли Мејл.

Резлутати показују да породичан живот смањује ниво тестостерона

Анализом 11 научних студија у којима је учествовало преко 25 хиљада мушкараца средњих година и старијег узраста, научници су дошли су до закључка да мушкарци који су у браку или вези имају нижи просечан ниво тестостерона од оних који су слободни. Оваква статистика посебно се односила на испитанике средњих година, а након истраживања узрока научници су објаснили да се овакав пад хормона може приписати стресном породичном животу, као и бризи о деци и домаћинству.

"Могуће објашњење би могло бити да су ожењени мушкарци са породицама изложени већем нивоу стреса, па стога мање луче тестостерон. Ипак, наша студија није била осмишљена да даље разматра овај резултат", наведено је у закључку испитивања.

Брига о деци мушкарцима представља велики стрес

У току свог испитивања, научници су установили да на ниво лучења тестостерона код мушкараца посебно утичу деца, било да су у питању тек рођене бебе или старије ћерке и синови. Такође,  утвђено је да ниво тестостерона почиње да опада још током периода трудноће њихове партнерке, што указује на то да само ишчекивање новог, турбулентнијег и захтевнијег животног периода већ изазива довољну количину стреса која утиче на мушкарце и њихове хормоне.

"Мушка менопауза" - мит или истина

Последњих година, све више пажње посвећује се и појму "мушке менопаузе", односно опадању нивоа тестостерона код мушкараца током старења. Укрштањем података, научници су дошли до закључка да не постоји значајна разлика у просечној концентрацији тестостерона код мушкараца старости од 17 до 70 година. Тек након седамдесете године, ниво лучења хормона има опадајућу тенденцију, а на брзину утичу бројни фактори: физичка активност, индекс телесне масе (БМИ), пушење, као и ниво стреса и лица са повишеним крвним притиском.

image