Магазин

Пиво може да побољша здравље црева и имуни систем

Пиво позитивно утиче на имуни систем, а ако се пије у умереним количинама ово пиће је ефикаснији од пробиотика, наводе недавна истраживања. Ипак, свеукупне користи испијања пива остају под сумњом.
Пиво може да побољша здравље црева и имуни систем© engin akyurt

После воде и чаја, пиво је треће најпопуларније пиће на свету. Већини пива горак укус даје хмељ, који делује и као природни конзерванс. Поред тога што освежава и социјализује људе, пиво може да буде добро за здравље црева и имуни систем:

"Умерена конзумација пива има благотворан ефекат на имуни систем у поређењу са стањима која настају због злоупотребе алкохола или апстиненције", наводи се у студија Медицинског универзитета Далиан у Кини, објављених у Frontiers in Nutrition.

Кинески научници сматрају да пиво помаже људима у борби против прехладе, као и да се смањује шансе за срчане болести, Алцхајмерову болест, рак и дијабетес:

"Ризик од смрти је мањи код оних који пију мало и умерено, а повећан је код оних који пуно пију", такође се наводи у прегледу.

Пиво се прави од квасца, хмеља, јечма и воде, богато је витамином Б и како закључују научници подржава здравље црева: 

"Када се пиво конзумира умерено, феноли и друге хранљиве материје ферментишу и разграђују микробну заједницу која се налази у спољашњем слоју слузокоже црева, а "биоактивни састојци пива су корисни за организам", наводе кинески аутори. 

Комбинација полифенола, влакна и етанола који се налазе у пиву и интеракција са микробиомом црева сугеришу да овај напитак има "сличне или чак јаче ефекте од пробиотика".

Опречна мишљења научника и лекара

Ипак, неки стручњаци сматрају да ниједан алкохол није добар за здравље када се све узме у обзир.

"Истина је да неки од састојака пива могу имати позитиван утицај на здравље, али сам алкохол може умањити те благодети. Студији као што је ова, нажалост недостаје шира слику, као и још доказа", сматра пофесор кардиоваскуларног и метаболичког здравља на Универзитету у Глазгову Навед Сатар.

Такође доктор Сатар истиче да "било која количина алкохола повећава ризик од рака и високог крвног притиска, а докази да је било које алкохолно пиће добро за срце једноставно нису истинити", напомиње Сатар, а преноси Телеграф".

Многи доктори напомињу да је најздравије поптуно избегавати алкохол. Ипак, за повремено козумацију Центри за контролу и превенцију болести У Америци саветују да мушкарци не пију више од 14 стандардних алкохолних пића недељно, док је женама препоручено седам пића током седмице.

image