Магазин

Број случајева рака код млађих од 50 година порастао за 80 посто

Број пацијената млађих од 50 година широм света, којима је дијагностикован рак, порастао је за скоро 80 одсто у последње три деценије. Овај фрапантан податак је све изненадио, а стручњаци су још у раној фази разумевања разлога за пораст случајева.
Број случајева рака код млађих од 50 година порастао за 80 посто© freepik

Гојазност, цигарете, конзумације алкохола, пушење доприносе забрињавајућем порасту глобалних случајева рака међу млађим људима, сугеришу резултати студије коју су радили стручњаци са Универзитета Единбург и Медицинског факултета Универзитета Зејианг у Кини.

Истраживачи напомињу да генетика вероватно игра улогу и упозоравају да су пушење, алкохолом исхрана богата месом и соли, без воћа и млека, гојазност и висок шећер у крви највећи фактори ризика.

"Подстицање здравог начина живота, укључујући здраву исхрану, ограничавање конзумације дувана и алкохола и физичка активност могло би да играју значајну улогу у здрављу", наводи се у студији.

Случајеви рака плућа и простате најбрже су порасли у протекле три деценије, док случајеви карцинома јетре су у пада. Након рака дојке, највећи број смртних случајева повезан је са раком душника, плућа, желуца и црева.

Научници су анализирали су нове случајеве, смртне случајеве, здравствене последице и факторе ризика код људи у доби од 14 до 49 година. Постављено је 3,26 милиона нових дијагноза рака међу млађима од 50 година у 2019. години, што је повећање од 79,1 посто у односу на 1990. године.

Највеће стопе раног откривања рака у 2019. години биле су у Северној Америци, Океанији и западној Европи. Погођене су и земље са ниским и средњим приходима, а највеће стопе смртности међу млађим од 50 година биле су у Океанији, источној Европи и централној Азији.

Ауторка студије лекарка Ксу Ли рекла је да је рак међу млађима од 50 година у Уједињеном краљевству имао узлазни тренд од 1990. до 2010. године, али да је укупна стопа обољевања остала стабилна од 2010. до 2019. године: 

"Срећом, годишња стопа смртности од рака у том добу у Уједињеном Краљевству стално опада, што је потврда ванредних напора у лечењу рака у последњих 30 година", нагласила је.

Истраживачи процењују да ће глобални број нових случајева рака и повезаних смртних случајева порасти за додатних 31%, односно 21% до 2030. године, при чему су људи у четрдесетим годинама највише угрожени. Већина претходних студија фокусирала се на регионалне и националне разлике, а у овој глобалној студији, истраживачи су анализирали податке из 204 земље које покривају 29 врста рака. 

image