Тофу: Бенефити и потенцијалне опасности "сира од соје"
Тофу је намирница која је стара више од две хиљаде година и донедавно се могла искључиво пронаћи у Азији, све док није постала популарнија у другим деловима света. Данас је можемо пронаћи у сваког продавници здраве хране или већим супермаркетима.
Тофу је заправо сир од соје: када се сојино зрно прокува и меша са водом, настаје сојино млеко. Затим, у млеко се додаје адитив нигари (магнезијум-хлорид) и долази до згрушавања протеина из соје, који постаје тофу.
Утицај на здравље
Пре свега, тофу садржи много протеина, али је уједно и нискокалорична намирница, тако да представља идеалан избор за оне који желе да примене здравији режим/смршају или ако желе да избаце животињске производе из исхране. Поред тога, садржи манган, витамин А, гвожђе, калцијум, есенцијалне аминокиселине и садржи мали проценат масти, тако да пружа бројне користи по здравље.
Ипак, многи сматрају да прекомерно конзумирање производа од соје може имати негативне последице на организам. Соја и производи од соје садрже генистеин, преовлађујући изофлавон који има сличну хемијску структуру сличну естрогену. Високи нивои естрогена могу повећати ризик од рака дојке и рака простате, па због тога поједини сматрају да прекомерно конзумирање соје заправо може бити веома штетно по здравље.
Ипак, један нутриониста је за "Си-Ен-Би-Си Мејк ит (CNBC Make It)" објасио да је ово веровање заправо мит. Истина је да соја саржи изофлавоне који су слични естрогену у људском телу, али су веома слаби и потребно је конзумирати велике количине синтетичког естрогена да би дошло до потенцијалног развоја рака.
Штавише, поједине студије су показале да конзмурање тофуа може имати бројне здравствене бенефите који заправо регулишу ниво естрогена и могу спречити поновни настанак тумора код људи који су се претходно излечили.
Поред тога, једна студија од пре три године је показала да међу двеста хиљада испитаних, они који су барем једном недељно јели тофу, су имали осамнаест одсто мање шансе за ризик од срчаних болести, него они који га уопште нису конзумирали. Стручњаци сматрају да је комбинација влакана, протеина и изофлавона заслужна за правилан рад и здравље срца, а повремено мењање класичних животињских производа (месо, јаја) смањује количину засићених масти у исхрани, што додатно помаже здрављу.
Може се закључити да тофу не представља опасност, докле год се конзумира у умереним количинама и сигурно доноси бројне позитивне ефекте који би свакоме одговарали, без обзира на године и здравствено стање.
Врсте тофуа и припрема оброка
Постоји неколико различирих врста тофуа, које се разликују по текстури, укусу и начину припремања:
Свилени тофу
Као што се може закључити по имену, ова намирница има мекану, свиленкасту конзистенцију и подсећа на пудинг. Добар је за припрему кремастих умака и сосева, може се јести као "кајгана", пире, прелив...
Свежи (природни) тофу
Природни тофу није гладак колико и свилени, јер на површини има ситне рупице и подсећа на овчији сир. Продаје се у већим, целим комадима, а лако се може сећи и припремити уз различита јела. Може се кувати и пржити, а једна велика предност овој тофуа је изузетно благ укус, јер се може комбиновати са било којим додацима. Поред тога, коцкице тофуа се увек могу зачинити по жељи.
Димљени тофу
Ова верзија углавном има златносмеђу боју, пикантни укус, чврсту и глатку текстуру и може бити сјајан додатак оброку. Димљени тофу се најчешће комбинује са тестенином или пиринчем и није потребно додатно припремање.