Магазин

Историја једне љубави: Ко је била Рускиња Гала - муза Салвадора Далија

Знате како кажу: иза сваког успешног мушкарца стоји његова жена, која га инспирише и чија га љубав води кроз живот. То јесте истина, а то потврђује и Рускиња Гала, муза и звезда водиља великог сликара Салвадора Далија. Њихова љубавна прича је готово филмска, а судбински сусрет сликар је описао и у својој аутобиографији: "Признала је да сам јој у почетку био одвратан и несносан због лакиране косе". Па, замислите само такав почетак једне љубави!
Историја једне љубави: Ко је била Рускиња Гала - муза Салвадора ДалијаGetty © Allan/Express

Када год се спомене лик и дело великог уметника Салвадора Далија, потпуно несвесно се помисли и на његову супругу, Галу, али и њено порекло. Несвакидашње лепоте, врло интелигентна и рационална, Гала је за трен очарала каталонског уметника, али да би се ове две сродне душе среле, требало је да дође до сплета (не)срећних околности.

Како је Јелена постала Гала

Септембра месеца давне 1894. године у породици руских интелектуалаца рођена је Јелена Ивановна Ђаконова, која је већ у раном детињству бриљирала и била омиљена у свом друштву. Њено одрастање било је испуњено разбибригом и весељем све док са 18. година није добила туберкулозу, која ју је оборила у болничку постељу. Међутим, родитељи нису очајавали, будући да им је њихова финансијска ситуација омогућавала да Јелену пошаљу у најбољи шведски санаторијум, Клавадел.

Током свог боравка у санаторијуму, Јелена је упознала француског песника Пола Елијара, који јој је и наденуо надимак Гала, будући да на француском језику он значи "празник". Јелена је и заиста била празник за Полове очи, али и за његову душу - надахнут њоме, он је писао најлепше љубавне песме.

Пар година касније, Гала и Пол су ступили у брак, који је недуго након тога крунисан и рођењем ћерке Сесил, а њихова складна, али помало (за то време) необична заједница трајала је пуних 12 година. Због чега необична? Гала и Пол били су у "отвореном" браку, и обоје су имали љубавне везе са стране које се нису трудили чак ни да сакрију, штавише, поносили су се својим љубавницима: тако је једна од најпознатијих Галиних афера била са познатим сликаром Максом Ернстом, који је једно време чак и живео у кући брачног пара Елијар.

Судбински сусрет Гале и Далија

Галина и Полова страст према уметности их 1929. године доводи право у кућу чувеног каталонског сликара Салвадора Далија, а њихов сусрет био је, слободно можемо рећи - судбински. Гала је према њему имала помешана осећања још од првог трена - задивљена, а уједно и запањена његовом појавом, она се заљубила на први поглед. Невероватно, али истинито, о чему је чак и сам Дали касније писао у својој аутобиографији:

"Чудила ју је складност мојих расуђивања, и одмах ми је испод платана признала да сам јој у почетку био одвратан и несносан због лакиране косе као код професионалних плесача аргентинског танга."

Гала и Дали су се убрзо након сусрета заволели, а будући још увек у браку са Полом, она је одлучила да не пркоси судбини и разведе се, оставивши бившем супругу ћерку, коју узгред, никада није ни волела. На почетку романсе, финансијска ситуација пара била је крајње незавидна, а Далијев отац је категорички одбијао да свом сину помогне из крајње очигледних разлога - његови испади често су били на ивици ексцентичности, а слике поготово. Међутим, Гала је у свог изабраника веровала чак и када нико није, а управо су њена љубав и подршка биле пресудне за његов успех. У жељи да свог партнера подржи, Гала је почела да "обија прагове" свих локалних галерија, молећи их да изложе његова ремек-дела, а убрзо, за Далија су почели да се распитује све више и више љубитеља сликарства.

Рацио, економиста и муза

Убрзо је Гала свом изабранику постала све на свету - и "глас разума", и менаџер, и рачуновођа, а понајвише муза и инспирација. Дали је Галу сликао на платнима, говорећи како је имала нежно тело, као детиње, линију рамена готово савршених облина, да су јој мишићи струка на око били крхки, а у бити чврсти као код дечака. Дали је био опчињен својом музом, а њен спој енергичног и женственог духа и тела давао му је елан и снагу да своја дела ствара и када је било тешко.

Након ступања у брак, Гала и Дали су решили да превале океан, а путовање у Америку било је део њене стратегије да свог супруга "вине у небеса" и на другом континенту. И то јој је, наравно, пошло за руком, а што је Дали постајао популарнији, то је више људи примећивало и Галу - жену која је од њега направила мултимилионера и звезду светског "калибра".

Заједница Гале и Далија трајала је пуне 53 године, а њихов брак је често описиван као бескрајни медени месец, али, такође "отвореног" типа - обоје су "ређали" љубавнике једног за другим, али то никада није утицало на њихову љубав. Љубавници нису, али замак јесте.

Крах љубави због једног замка

Иако бисте помислили да је у питању нека несрећна деоба имовине, у стварности је замак срушио љубавно утврђење Далија и Гале на сасвим другачији начин. Наиме, 1969. године, Дали је одлучио да својој супрузи у знак захвалности поклони замак Пубол у Каталонији, а Гала је дар прихватила само уз један услов - да се Салвадор у њему не појављује никада без њеног писменог позива. Како је време одмицало, она је у замку проводила све више и више времена, а на крају се и потпуно преселила, због чега је страст између њих двоје полако почела да јењава.

Једанаест година касније, Дали се тешко разболео, а након тога, страст је и потпуно нестала, а не задуго након тога, разболела се и његова Гала, која је убрзо и напустила овај свет. Међутим, чак и трагичан крах њихове љубави није спречио сликара да својој супрузи и музи испуни последњу жељу - да буде сахрањена у свом замку Пубол. Испраћају на вечни починак Дали није присуствовао, али је ипак посетио неколико сати касније, када су се сви посетиоци разишли.

image