Магазин

Откриће деценије: Руски дијамантски гигант "Алроса" пронашао драгуљ од 390 карата

Камен од 390,7 карата пронађен је у руднику Мајат у Јакутији
Откриће деценије: Руски дијамантски гигант "Алроса" пронашао драгуљ од 390 каратаGetty © Pascal Le Segretain / Staff

"Откриће једног од највећих дијаманата у историји Русије је несумњиво догађај без преседана и велико финале сезоне ископавања 2023.године. Специјалисти тек треба да проуче и детаљно процене потенцијал ископаног дијаманта и његове карактеристике, али, без сумње, ово је рекордер и за нашу компанију и за индустрију дијаманата у земљи", рекао је Павел Мариничев, генерални директор компаније "Алроса", на свом телеграм каналу.

Дијамантски гигант "Алроса ПЈСЦ" саопштио је да је ископао дијамант од 390,7 карата, највећи који је пронађен у Русији у последњих десет година.

Компанија, која је под западним санкцијама, пронашла је дијамант у руднику Мајат у Јакутији. Камен је нестандардног облика и оивичен жуто-смеђим ореолом, наводи се у саопштењу компаније. То је највећи дијамант таквог квалитета ископан у Русији од 2013., пише "Блумберг".

"Комбинација масе, облика и боје чини камен јединственим", наводи "Алроса" у саопштењу.

"Алроса" под државном контролом, која производи приближно исту количину драгуља као лидер у индустрији "Де Берс", последњих година фокусирала се на сечење и маркетинг својих највећих драгуља у међународним аукцијским кућама, укључујући "Кристи". Санкције које су Русији увеле земље, укључујући САД и Велику Британију, а које забрањују увоз руских дијаманата, могле би да ометају било какву потенцијалну продају новооткривеног камена.

Покушаји да се заустави продаја руских драгуља у Европи наишли су на отпор земаља увозница попут Белгије, које тврде да би то само померило трговину негде другде. Али све је више спекулација да ће земље Г7 - Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД - и ЕУ овог месеца објавити даља ограничења.

Пословање "Алросе" било је погођено након што су америчке санкције први пут објављене, али се опоравило пребацивањем посла у Азију, углавном Индију.

image