Свет

Запад још није нашао начин да санкционише руске дијаманте, кад ће – не зна се

Земље Г7 више од годину дана нису успеле да се усагласе на тему санкција на руске дијаманте пошто се велики увозници драгуља, као што је Белгија, томе противе
Запад још није нашао начин да санкционише руске дијаманте, кад ће – не зна сеwww.globallookpress.com © Reinhard Rohner

Државе Г7 и ЕУ наводно су спремиле санкцијe на увоз драгог камења из Русије, укључујући и оно које је обрађивано у другим земљама, објавио је "Њујорк тајмс".

Лист наводи да се припреме нових мера у вези с праћењем драгуља и царинским документацијама приводе крају, те да би Група 7 могла да објави санкције у септембру. Ограничења би ступила на снагу у јануару, након празничног периода, а то ће узроковати раст цена накита.

Земље Г7 више од годину дана нису успеле да се усагласе на тему санкција на руске дијаманте, иако је та мера идентификована као могуће оружје против РФ већ на самом почетку рата у Украјини будући да је извоз необрађених дијаманата веома уносан за Русију. Против санкција су били велики увозници драгуља као што је Белгија, где се налази највећи светски центар за трговину дијамантима у Антверпену. 

У мају су се лидери Г7 обавезали да ће ограничити трговину дијамантима који се ископавају, обрађују или производе у Русији, тврдећи да ће ограничити трговину руским дијамантима вредну 4,5 милијарди долара уз помоћ високотехнолошког праћења.

Међутим, стручњаци тврде да дијаманти могу да промене власнике и до 30 пута пре него што се званично појаве на тржишту, што ће отежати проналажење земље порекла. Штавише, како "Њујорк тајмс" истиче, биће потребне године а не месеци да се реорганизује светски ланац снабдевања дијамантима у смислu транспарентности порекла.

Сједињене Државе и Велика Британија су забраниле увоз необрађених дијаманата из Русије, иако Вашингтон дозвољава увоз руских драгуља који су обрађени у другим земљама. Канада и Нови Зеланд усвојили су сличне мере против руског рударског гиганта "Алроса".

У међувремену Москва је поступила као и са нпр. нафтом и гасом – усмерила је своје залихе дијаманата ка истоку. Кина, Индија, Уједињени Арапски Емирати, Јерменија и Белорусија су забележили значајан пораст увоза необрађених и обрађених дијаманата из земље под западним санкцијама.

image