Економија

Индијски драгуљари на удару: Америка их оптужила да увозе из Русије

Трансакције у доларима фирма са седиштем у УАЕ заустављене су јер Америка сумња да су њихове залихе дијаманата пореклом из Русије
Индијски драгуљари на удару: Америка их оптужила да увозе из РусијеGetty © Frazer Harrison/Getty Images

Америчке власти замрзле су трансфере у вредности од око 26 милиона долара фирмама које припадају индијским трговцима дијамантима и оптужиле их да увозе из Русије.

Овај потез Канцеларије за контролу иностране имовине (ОФАЦ) Министарства финансија Сједињених Америчких Држава наводно је усмерен на филијале индијских компанија регистрованих у Уједињеним Арапским Емиратима, пише "Економик тајмс".

Трансакције у доларима фирма са седиштем у УАЕ заустављене су јер Америка сумња да су њихове залихе дијаманата пореклом из Русије, или да ове компаније имају инвестиције и друге везе са руским рударима и санкционисаним субјектима.

Председавајући Савета за промоцију извоза драгуља и накита (ГЈЕПЦ) Випул Шах изјавио је да је то тело покренуло ово питање са Министарством трговине и амбасадом Индије у УАЕ.

"Покушавамо да објаснимо ОФАЦ-у да су исплате извршене субјектима који нису санкционисани, па чак и неким руским ентитетима много пре него што су санкције ступиле на снагу. Веома је мало директног увоза дијаманата из Русије", каже Шах.

У мају су лидери Г7 саопштили да ће, поред осталих санкција, ограничити трговину дијамантима који се копају, обрађују или производе у Русији.

Европска унија настоји да пооштри економске санкције Руској Федерацији увођењем даљих ограничења на трговину руским дијамантима како би смањила приходе Москве, наведено је у саопштењу европске комесарке за финансијску стабилност Мејрид Макгинис које је у јулу објављено на сајту Европског парламента.

Садашњим санкцијама ЕУ обухваћени су руско синтетичко или реконструисано драго камење, док друго драго камење и дијаманти не подлежу ограничењима увоза осим ако се не налазе у златном накиту.

image