Магазин

Телескоп "Џејмс Веб" пронашао егзопланету која можда има воду и назнаке живота

На површини колосалне планете, која се налази на удаљености од око 120 светлосних година од Земље, можда има воде и живота, показују подаци које је открио свемирски телескоп "Џејмс Веб". Иако стручњаци још увек не гарантују постојање било ког облика живота, нови докази проширују знања у домену егзопланета.
Телескоп "Џејмс Веб" пронашао егзопланету која можда има воду и назнаке живота© Javier Miranda

Егзопланета К2-18б можда има неке кључне карактеристике планете као што су водене површине, открива истраживање опсерваторије смештене у свемиру, које се изводи једним од најнапреднијих астрономских инструмената.  

Око хладне патуљасте звезде К2-18, кружи егзопланета која се налази у настањивој зони звезде и 8,6 пута је веће масе од Земље. Анализом материјала до којег је дошао телескоп "Џејмс Веб", откривено је да планета има обиље метана и угљен-диоксида у својој атмосфери.

Присуство молекула који садрже угљеник, заједно са недостатком амонијака, може да указује на атмосферу богату водоником која окружује свет океана, наводи се у саопштењу НАСА-е. Угљеник се сматра соновном градивном материјом живота на Земљи.

"Џејмс Веб" који може да открије инфрацрвено светло невидљиво људском оку, тражио је тачно који елементи се налазе у атмосфери планете. Најновија запажања планете такође наговештавају да би веома посебан молекул, назван диметил сулфид, могао бити присутан на К2-18б.

На Земљи, диметил сулфид "производи живот", наводи НАСА. "Већина диметил сулфида у Земљиној атмосфери се емитује из фитопланктона у морским срединама".

Свемирски телескоп "Хабл" је првобитно уочио доказе водене паре у атмосфери егзопланете и ово откриће, описано у студији из 2019. године, помогло је научницима да се врате на К2-18б ради даљег проучавања.

Још увек нема гаранција

"Потребна су додатна истраживања да би се потврдило присуство диметил сулфида, навео је у саопштењу астроном Нику Мадусудан, професор астрофизике и егзопланетарне науке на Универзитету у Кембриџу. Чак и ако научници буду потврдили присуство тог хемијског једињења, то не гарантује постојање било ког облика живота. Ипак, ови нови докази проширују домен знања научника о егзопланетама сличним К2-18б.

Битни окенски свет

Открића о саставу атмосфере сугеришу да би К2-18б могла да буде егзопланета позната као Hycean (hydrogen+ocean). Сматра се типом егзопланете која је врела, али има океане и атмосферу богату водоником. Тамо где постоје океани, постоји потенцијал за живот, кажу научници. Ипак истраживачи још увек нису сигурни да би ове планете могле да одржавају живот. Студија објављена у часопису Астрофизикал журнал, сугерише да би становници планете били подвргнути катастрофалном ефекту стаклене баште.

У нашем соларном систему нема потврђених егзопланета типа Hycean или К2-18б и зато те планете "нису довољно схваћене", наводи НАСА.

"Природа њихових атмосфера је предмет активне дебате међу астрономима", кажу из Америчка агенција за истраживање свемира. Ипак, истраживачи укључени у анализу недавних запажања К2-18б нагласили су да је од суштинског значаја наставак откривања оваквих мистерија.

У плану је да се користи телескоп "Џејмс Веб како би се утврдила нова открића: "Ови резултати су производ само два посматрања К2-18б, а сигурно ће их бити још. То значи да је наш рад овде само рана демонстрација онога што овај телескоп може да примети", каже Савас Константиноу, коаутор студије, пише Си-Ен-Ен. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner