Магазин

Експерти објаснили која су места најбоља у авиону ако путујете са децом, а која ако се бојите летења

Како се авио-индустрија развила, а авиони постали најучесталији и најбржи вид транспорта, и удобност се смањила зарад већег броја путника који се могу сместети у летелицу. Ипак, нека места су једноставно боља од других. Шта кажу експерти, где је најбоље седети?
Експерти објаснили која су места најбоља у авиону ако путујете са децом, а која ако се бојите летења© Canva / kasto

Иако нам на први поглед сва седишта у економској класи авиона могу изгледати исто, између њих постоје разлике: нека имају више простора за ноге, друга нису поред излаза у случају опасности па се могу чинити "мирнијим", док су нека у деловима кабине у којима је летење пријатније за одређене типове путника.

Зависно од тога да ли вам летење уноси страх, путујете са малом децом, имате потребу за одмором током пута или пак веома кратко време преседања, ова места су најбоља за вас.

Ако вам летење изазива страх, бирајте седишта  у средини

Путницима који имају страх од летења, напади анксиозности и панике у ваздуху им нису страни - што због проласка кроз зоне турбуленције, што због неугодног осећаја приликом полетања, слетања и маневара. За оне којима је летење стресно, седишта у средњем делу авиона, мало испред његових крила и тик до пролаза су најбољи избор.

"Постоји оштра дебата око тога да ли се заиста осећа велика разлика између предњег и задњег дела авиона", наводи Пол Тизард, тренер за превазилажење страха од летења у ЛавФлају. "Неки сматрају да је огромна, други да је маргинална. Заправо, тачка равнотеже је око крила или можда мало напред, и зато се на места сматрају најбољим".

Онима којима је летење стресно препоручују се и места из којих се јасно може видети "кухињица" у којој је обично смештено летачко особље, стјуарти и стјуардесе, будући да њихова близина може позитивно утицати на осећај сигурности у ваздуху.

За родитеље са децом је најбољи први ред

Ако летите са бебом или малом децом, најбоље би било да приликом чекирања на лет замолите особље да вам додели места у првом реду, одмах иза преграде која дели бизнис и економску класу. Ова места располажу не само већим простором за ноге, већ и погодностима попут простора за качење креветића за бебу у већини модела летелица. Још један бонус је и то што деца, ма колико немирна била, неће гурати или шутирати седиште онога ко седи испред вас, а самим тим ћете избећи и негодовање других путника.

Седишта поред прозора такође могу бити добар избор за родитеље који не путују сами - уколико сте у авиону са малом бебом у крилу, зид односно прозор летелице може вам послужити као ослонац током храњења или бебиног спавања, а уколико је у питању дете вртићког или школског узраста, гледање кроз прозор биће му занимација за скоро читав лет. Као бонус долазе и "инстаграмичне" фотографије које касније можете поделити на друштвеним мрежама, или сачувати као успомену на авантуру звану "путовање са дететом".

За спавалице су најбоља места до прозора

За оне који путују на дугим релацијама или једноставно воле да дремну током летова, седишта до прозора су најбољи избор из два разлога: први - можете се наслонити како вам не би падала глава и други - избећи ћете да вас неко константно гурка док пролази кроз пролаз. Други најбољи избор била би седишта која се налазе на излазу у случају опасности - она имају више простора за ноге, те ћете моћи да се опружите и уживате у лету.

Оно што би свакако требало избећи су седишта у последњем реду авиона, будући да се она не могу спустити, а и налазе се одмах поред тоалета и кухиње, што их чини веома бучним и прометним.

Уколико "јурите" други лет, бирајте седишта најближа кабини и излазу

Преседање на други лет може бити веома изазовно уколико је времена мало, будући да треба стићи са једног терминала на други, а притом се не изгубити на аеродрому. Зато, уколико треба да "ухватите" други лет, а за то имате мало времена, увек бирајте места која су ближа пилотској кабини односно излазу из авона. Ако су први редови заузети, нека други избор буду седишта до пролаза из којих ћете брже изаћи и искрцати се.

Када се нађете у стисци са временом између два лета, увек о томе обавестите особље авиона - они вам могу помоћи да се боље организујете и стигнете на други лет, макар тиме што ће вас сместити на седишта која ће бити згоднија за искрцавање.

image