Магазин

Џемпер са мотивом овчица који је носила принцеза Дајана продат за више од милион долара

Колекционари често купују одећу и накит принцезе Дајане на аукцијама за веома високе цене, али један интересантан предмет који је припадао Лејди Ди је оборио рекорд за најскупље продат џемпер у историји: у питању је црвени џемпер са белим овчицама, на коме се налази само једна овца црне боје. Многи верују да је принцеза знала да је управо она била "црна овца" у породици и да је због тога носила овај одевни комад, али историчари моде откривају да је истинита прича другачија.
Џемпер са мотивом овчица који је носила принцеза Дајана продат за више од милион долараGetty © Tristan Fewings

На јарко црвеном џемперу се може видети неколико десетина белих овчица, али детаљ који је дао значај овом одевном комаду је једна црна овца, која се налази на десној страни и ремети хармонију дезена. Џемпер је постао популаран још од када се принцеза први пут појавила у њему у јавности 1981. године, на једном поло такмичењу, након што се верила са принцем Чарлсом III.

Џемпер је продат на Сотбијевој аукцији за 1,1 милиона долара у року од петнаест минута и сада представља најскупље продат џемпер у историји (претходно је ову титулу носио џемпер који је носио музичар Курт Кобејн током перформанса на телевизији). Интересантно је да би се оваква цифра очекивала када је у питању комад драгоценог накита или гламурозна вечерња хаљина, али овај лежеран, вунени одевни предмет је био велика тема у свету моде већ деценијама из више разлога.

"Црна овца" породице или нешто друго

Пре свега, многи верују да црна овчица која се налази на џемперу симболизује Дајанин живот у краљевској породици, у којој је она заиста била права "црна овца": често је доносила одлуке које се нису поклапале са краљевским правилима, као што је присна комуникација са "обичним" људима или ношење неконвенционалних модних предмета на свечане догађаје.

Управо због њених навика и особина које се нису поклапале са понашањем типичне принцезе, Лејди Ди је брзо постала једна од омиљених личности широм света. Људи су веровали да је Дајана носила џемпер "црне овце", јер је била свесна сопствене позиције у краљевству и прихватала је улогу бунтовне, али вољене принцезе. Ипак, историчари моде објашњавају да постоји други (и прилично једноставан) разлог за ношење џемпера.

Проналажење сопственог стила

Иако многи желе да поверују да су сви Дајанини модни избори били пажљиво прорачунати и усклађени са одређеним периодима њеног живота, поједини модни стручњаци за "Би-Би-Си" објашњавају да није одувек било тако. "Вероватно превише дубоко анализирамо овај предмет. Не верујем да је Дајана у овом периоду била свесна да је она "црна овца", као ни да је била свесна колики утицај је њено одевање имало," рекла је Елери Лин, модни историчар и кустос.

"Дајана је била веома млада жена која је развијала свој стил, који је приличио тадашњем времену. Облачила се као и своји вршњаци, бирала је одећу кроз игру. Тада није била у фази комуницирања са светом кроз моду," закључила је Лин.

"Осамдесете су обележиле јарке боје и упадљиви дезени, поготово у плетеним комадима, тако да џемпер "црне овце" заиста припада овој ери," додаје историчар уметности Сели Такет.

Ипак, у каснијим годинама је постало очигледно да је Лејди Ди знала да мода може бити веома моћан метод невербалне комуникације и убрзо је постала једна од највећих модних икона на свету. Чак и данас се њен накит и одећа продају на аукцијама за стотине хиљада долара и може се рећи да је џемпер "црне овце" био назнака њеног бунтовног карактер и нетипичних модних избора у каснијим годинама.

image