Магазин

Седам правила облачења краљевске породице која сви морају да поштују

Искључиво светли нокти, обавезан шортс и лети и зими за дечаке, црна гардероба ''за сваки случај''... Краљица Елизабета II је оставила неколико правила иза себе. Свако у краљевској породици, па чак и деца, имају обавезу да поштују краљевски кодекс облачења.
Седам правила облачења краљевске породице која сви морају да поштујуGetty © Eamonn M. McCormack

У краљевској палати се водио посебан дневник гардеробе за краљицу. Сваки одевни предмет је добијао свој број у напомену где и када је ношен, да се не би понављао у наредним приликама. Да краљичина одећа не би лепршала на ветру и случајно открила нешто што не треба, тегови су ушивени у рубове њене одеће. Чувени Фултон кишобрани посебно су прављени за сваку њену одеву комбинацију, те су ручке и ивице биле обрубљене бојом одеће коју је носила.

Позната по њеним упадљивим комбинацијама јарких боја, сигурно је да је краљица Елизабета II имала јаке ставове по питању моде. Постоји неколико правила која важе за све чланове породице, од дужине хаљине или браде, до детаља на ноктима. Ипак, постоји неколико ''правила'' која су већим делом личне преференце покојне краљице а које морају да поштују сви остали чланови краљевске породице.

Искључиво неутрални лак за нокте

На свакој увеличаној фотографији жена краљевске породице се могу видети нежан и елегантан маникир. Боје су неутралне, у нијансама коже или у светлим, розе тоновима. Према изворима из породице, краљица није волела упадљиве боје ноктију и преко три деценије је носила исту, бледу нијансу, која кошта мање од десет фунти. Ипак, неколико краљевских дама је ''прекршило'' ово правило. Кејт Мидлтон и Меган Маркл су више пута имале педикир на ногама у тамним или црвеним нијансама. Ипак, технички су и даље поштовале захтев, јер је маникир на шакама дама и даље пратио протокол.

Флуоресцентне боје су краљевске

"Кад бих носила беж боју, нико не би знао ко сам!" рекла је Краљица Елизбета једном приликом. што је уједно и одговор на честа питања зашто је краљица увек носила упадљиву одећу у вибрантним нијансама. Да ли је и ово било једно од правила? На неки начин - јесте. Према Софији, грофици од Весекса, краљица је увек носила овакве боје како би се истакла у јавности и омогућила онима који су далеко у публици да је примете. Ако ништа друго, могли су се хвалити да су видели део њеног јарко зеленог шешира.

Црно при руци

Када неко од чланова иде на путовање, увек морају имати барем једну црну одевну комбинацију са собом. У случају да се догоди смрт у породици и морају директно да долете на сахрану, очекује се да сваки члан породице буде адекватно обучен.

Када се носе шешири?

Краљица никада није виђена без шешира, осим када је носила круне. Ипак, наводно не постоји строго правило о шеширима, већ је у питању традиција. Све до педесетих година, није било прикладно да жене показују своју косу. Сада се шешири носе на јавним окупљањима и свечаним догађајима. Принцеза Дајана је наводно избегавала да носи шешире, јер је због њих ''теже загрлити децу''.

Хулахопке су обавезне

Без обзира на дужину хаљине, свака дама мора да носи чарапе испод ње, без обзира на темепратуру. Према неким модним анализама, продаја неутралних и танких хулахопки је значајно порасла након венчања Кејт Мидлтон.

Тијаре нису за свакога

Према ''Форбсу'', у краљевској породици се тијаре носе у зависности од свечаног догађаја. Могу их имати само удате жене у породици и најчешће се носе на већим окупљањима. Према старом правилу, након шест сати поподне, шешири се не носе у унутрашњости и уместо њих се показују породични дијаманти и тијаре.

Шортс за дечаке

Према традицији, дечаци млађи од осам година искључиво смеју носити шортсеве, чак и зими. Панталоне или бермуде су намењене старијим мушкарцима и ово је старо британско правило за издвајање друштвених класа. Иако се времена постепено мењају, панталоне на малом дечаку не одају утисак високог друштвеног слоја у краљевским круговима.

 

image