Магазин

Стаљинова мистериозна "дача" на аукцији, почетна цена вртоглавих 3,9 милиона евра

Живописна "дача" Јосифа Стаљина из 19.века, која се налази у Подмосковљу, нашла се на аукцији. Почетна вредност некретнине процењена је на близу четири милиона евра, а надметање ће се одиграти 3. новембра ове године.
Стаљинова мистериозна "дача" на аукцији, почетна цена вртоглавих 3,9 милиона евра© Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Бајковит дворац "Липки" из 19. века, окружен прелепом липовом шумом по којој је и добио име, у непосредној близини Москве, нашао се на списку једне аукцијске куће, а можда би ова вест прошла неопажено да луксузна некретнина није припадала једном од најпознатијих политичара из доба СССР. У документацији позната и као "Објекат 260", ова вила представља прави историјски споменик, у чијим су се просторијама доносиле важне за Совјетски Савез одлуке.

"Дача" купљена за супругу Надежду Алилујеву

Дворац у Митишчинском реону Подмосковља само је једна од "дача" (викендица) Јосифа Стаљина, Председника Савета Министара Совјетског Савеза, у којем је живео између 1932. и 1934. године. Ипак, ова викендица је у Стаљину будила не тако лепе емоције, иако је купљена са љубављу: наиме, дворац је првобитно купљен за његову супругу, Надежду Алилујеву, али је након њене трагичне смрти главном комесару било веома тешко да тамо долази сам - зато је убрзо након њене смрти он напустио вилу. Неки чак сматрају да је Надежда преминула баш ту, а не у Кремљу, како је наведено у историјским записима.

Посед чува дух у црној одори

Ни бившу Стаљинову викендицу нису заобишли митови и легенде, а према једној од њих, читав посед је под будним оком мистичног духа у црној одори. По крају се прича да је пре много година један човек у потрази за печуркама случајно залутао на територију комплекса, а када је након неколико безуспешних покушаја да пронађе пут назад, већ изнемогао, угледао човека у црном који се створио ниоткуд. Не рекавши ни реч, дух се окренуо и отишао у супротном правцу, након чега је само нестао. Неки чак сматрају и да је то дух Стаљиновог сина Василија.

Дворац се продаје за вртоглавих 3,9 милиона еура

Површина велелепног дворца износи близу четири хиљаде квадратних метара, док читав комплекс заузима преко 38 хектара земље. Нажалост, време је узело свој данак, а раскошни посед данас изгледа запуштено и делимично руинирано - сачували су се тек делови унутрашње декорације, лустери и дуборези на вратима сала и соба у вили. Ипак, и поред тога, почетна цена некретнине износи 403,5 милиона рубаља (око 3,9 милиона еура), док читав посед може коштати и више од милијарду рубаља. За колико ће бити продато, сазнаће се након аукције која је заказана за 3. новембар.

image