Магазин

Шта крију мистериозни камени лавиринти на самом северу Русије

Једна од највећих атракција Соловецког архипелага у Русији јесте велико Зечје острво које се широм земље прославило захваљујући својим каменим лавиринтима. Ко их је направио, када, и најважније - због чега?
Шта крију мистериозни камени лавиринти на самом северу Русије© РИА Новости / Илья Тимин

Русија није једина земља која се може дичити каменим лавиринтима, али је свакако једина која се може похвалити бројем древних грађевина на својој територији - укупно их на Соловецком архипелагу има 35, док је 14 само на једном, Зечјем острву. Ови магични лавиринти, према подацима историчара и археолога, датирају још из периода 3. и 2. века пре наше ере, а до данас су се сачували захваљујући погодним климатским условима, или мистичним силама које их чувају, како сматрају езотерици.

Симболично значење руских "вавилона"

Лавиринти Соловецког архипелага се најбоље виде из причије перспективе, а са висине се јасно могу поделити у три различите врсте: спиралне, концентричне и крстасте. Први пут су соловецки лавиринти у историјским списима званично споменути тек у 19. веку, мада се о тим конструкцијама писало и раније, још 1552. године у записима преговора са Швеђанима - тада су се оне називале "вавилони" због комплексне форме и мистичног порекла.

"Положај вавилона указује и на то ком народу су они припадали, а њихова сложена форма, без сумње, има симболично значење и митолошку позадину", писао је руски географ Александар Јелисејев 1883. године.

Бескрајна спирала сложена од појединачних делова камена, по аналогији са бескрајном линијом, може симболизирати и бесконачност света. Спирала је и један од најдревнијих симбола на целом свету који се појављује у свим културама и раздобљима, а често је повезана и са различитим верским обредима, попут иницијације. Са друге стране, крстасти облици лавирината могу указивати на то да је код древних народа то место било свето место на које су долазили да се моле, клањају божанствима или им приносе жртве.

Део ритуала или свакодневнице?

Историчари и археолози се до данас нису сложили за шта су тачно служили соловецки лавиринти, иако је већина мишљења да су се користили за верске ритуале. Ови други, који нису присталице мистичних објашњења већ у свему траже логику и смисао, претпостављају да су они коришћени за свакодневне, практичне активности: примера ради, за риболов, тако што би се риба "заглавила" у километарским каналима лавиринта, или као гробнице, мада је ова идеја брзо оповргнута. Постоји и трећа теорија, коју је поставио истраживач Јершов: наиме, од је сматрао да линије лавирината представљају орбите Земље и Месеца, и да су, самим тим, они коришћени као календари. 

Езотерици, међутим, сматрају да су соловецки лавиринти древни симбол целине: он обједињује форму круга и спирале у једно и представља путовање наше душе ка центру, а затим и повратак у реалност. Данас бројни туристи Соловецки архипелаг и лавиринте посећују баш са тим циљем - да пронађу себе и постигну хармонију душе и тела.

image