Магазин

Зашто бебе показују прстићем

Приметили сте да бебе често користе своје сићушне кажипрсте да покажу предмете које привлаче њихову пажњу? То обично раде мало пре него што ће проговорити, а овај гест заправо има значење - желе да деле пажњу или им је потребна помоћ. Разумевање оваквог понашање и пажљиво реаговање на њега може значајно подржати ране комуникацијске вештине детета.
Зашто бебе показују прстићем© @ cookie_studio/freepik

Када бебе показује прстом то подразумева развојну прекретницу која обично почиње крајем прве године. Ово понашање одражава дубље когнитивно и социјално разумевање које бебе почињу да схватају.

Када су одрасли разговарали са бебама тако што су дели њихову пажњу и показивали интересовање, бебе су чешће показивале прстом током различитих интеракција. Такође су имали тенденцију да дуже показују, вероватно зато што су уживали у позитивној вези, говори истраживање објавњено у Дивелопментал сајанс.

С друге стране, када су одрасли беби само показивали емоције или су се фокусирали на нешто друго, бебе су ређе показивале прстом током интеракција. Резултати истраживања сугеришу да дванаестомесечне бебе користе показивање прстом као начин да комуницирају и разумеју да људи око њих имају мисли и осећања на која се може утицати.

Желе да деле пажњу

Показивање помаже бебама да усмере пажњу других на нешто што их је заинтересовало. То је рани облик комуникације где у суштини "говоре": "Погледај ово". Кроз овај гест, бебе почињу да схватају да други могу да виде и поделе њихов фокус. Показивање је начин на који бебе изражавају своју радозналост, интересовање и ангажовање са околином.

Показују прстом ако им треба помоћ

Ако не могу да дођу до нечега што желе или им је потребна помоћ, показивање служи као невербални захтев за помоћ. 

Ево неколико савета како да одговорите када ваше дете показује на неки предмет. 

Одговорите са ентузијазмом

Када ваша беба покаже на лопту, одговорите са ентузијазмом. Реците нешто попут: "Оооо, да ли ти се свиђа шарена лопта". Ово потврђује њихове напоре у комуникацији и показује да обраћате пажњу на њихове знакове.

Ангажујте се и истражујте

Ако дете показује на објекат, придружите се његовом истраживању. Под претпоставком да је то безбедно, дајте им предмет за који су заинтересовани или разговарајте о томе. "Погледај, то је велика кашика! Она је сребрна, метална је и хладна на додир. Хоћеш ли да ми помогнеш да је склоним са стола". Ово заједничко искуство побољшава њихово разумевање заједничке пажње и подстиче интеракцију.

Подстичите комуникацију

Охрабрите бебу да користи речи поред показивања. На пример, ако покажу на своју флашу млека, можете рећи: "Желиш ли своју флашицу". Коришћење речи и језика помаже да се премости прелазак са невербалне на вербалну комуникацију, пише Сајколоџи тудеј. 

image