Магазин

Милијардер продаје своју колекцију вина за коју се сматра да вреди 50 милиона долара

Mилијардер Пјер Чен продаје на аукцији 25 хиљада флаша вина из своје огромне колекције, а за неке од њих се процењује да ће коштати и више од 190 хиљада долара.
Милијардер продаје своју колекцију вина за коју се сматра да вреди 50 милиона долара© Hermes Rivera unsplash

Колекција вина Пјера Чена вреди око 50 милиона долара и сматра се највећом и најскупљом која је икада била понуђена на аукцији, саопштила је аукцијска кућа Сотби.

"Ченово знање о вину ставља га у 'посебну лигу", рекао је Џорџ Лејси, директор Сотбија у Азији, описујући колекцију као "запањујућу по обиму". Аукцијска кућа је саопштила да је милијардер, који је оснивач и председник електронског гиганта Yageo Corporation, скупљао флаше са вином током скоро четири деценије.

"У његовим подрумима тренутно има више вина него што би се ико могао надати да ће попити у животу", рекао је Лејси.

Иако аукцијска кућа није потврдила тачну величину Ченове колекције вина, портпарол је рекао за Си-Ен-Ен да се број флаша у његовим подрумима креће "до шестоцифреног" и да су оне које су стављене на продају представљају само делић његове укупне имовине.

Наведено је да је Чен почео прво да скупља вина из Бордоа током седамдесетих година 20.века. Касније, колекцију је проширио на "тада много мање модерна вина" из Бургундије. Вина из чувеног винограда La Tаche, представљају највредније примерке у понуди - међу њима су и две боце од из 1985. у вредности између 120 хиљада и 190 хиљада долара.

Ко је Пјер Чен

Форбес рангира Чена као десетог најбогатијег човека у Тајвану и 515. најбогатијег човека у свету. Овај бизнисмен је оснивач команије која се бави електронским доменима и производи електронске компоненте за мобилне, аутомобиле, лаптопове, рачунаре. Велики је колекционар уметничких дела, а очигледно и вина.

image