Магазин

Факултет у Ирској нуди диплому за инфлуенсере

Они који желе да постану успешни инфлуенсери након средње школе имају јединствену прилику да се озбиљно посвете овој каријери, јер један универзитет у Ирској званично уводи смер за инфлуенсинг. Теме које се обрађују на четворогодишњем курсу укључују пословне вештине, видео и аудио монтажу, критичке културолошке студије, креативно писање...
Факултет у Ирској нуди диплому за инфлуенсере© Pexels/Anna Nekrashevich

Можда звучи чудно, али данас су онлајн инфлуенсери главни покретачи трендова, маркетинга брендова и различитих услуга на друштвеним мрежама. На пример, ако познати инфлуенсер промовише одређену компанију, профит од сарадње је сигурно загарантован за обе стране па тако и  није могуће оспорити велике промене који су инфлуенсери унели у дигитални, али и пословни свет.

Универзитет у Ирској, "Сатуист техникал" нуди основне студије "инфлуенсинга" за друштвене мреже у целој земљи. Пријаве су отворене од новембра, а прва група студената би требало да крене са студирањем од септембра следеће године.

"Многи људи сарађују са брендовима, могу бити запослени као инфлуенсери одређене компаније. Овај смер се везује за постојеће ПР и маркетиншке стратегије, али је ипак нова категорија за себе," објаснила је у разговору за ирску радионицу РТЕ, др Еленор О'Лири, предавач медија и комуникација на универзитету. Објаснила је да интересовање за ову област расте код потенцијалних студената, али и многих послодаваца.

Др О'Лири је рекла да ће студенти који дипломирају бити оспособљени да буду самозапослени или ће да се баве креирањем садржаја за разне компаније или организације.

"Од 2019. године, овај сектор се удвостручио у глобалној вредности и процењује се да вреди између четрнаест и шеснаест милијарди евра широм света. То је област која захтева специфичан скуп вештина. Многи млади људи знају да користе интернет, али смо одлучили да их научимо пословним вештинама, као и да науче шта могу учинити као креативци."

"Морају разумети културолошке аспекте, морају имати техничке вештине, да умеју да праве подкасте и пишу сценарио. Имаћемо модуле за креативно писање и снимање видео садржаја" 

О'Лири додаје да ће смер бити важан и за развијање сналажљивости у пословном, али и правном свету, како не би направили грешке.

Додала је да, иако понекад људи сасвим случајно да постају веома утицајни, курс би имао за циљ да едукује студенте о томе како да задрже публику и уновче такав успех. 

image