Магазин

Пас вам је тужан? Ово могу бити три потенцијална разлога

Баш као и људи, и пси могу пролазити кроз разне фазе, и бити и срећни, и тужни, и нервозни. Штавише, кинолози тврде да пси могу осећати не само тугу, већ и стања која су слична депресији. Разлога за то може бити више, али су ова три најчешћа, нарочито код паса који живе у стану и која често проводе време сами.
Пас вам је тужан? Ово могу бити три потенцијална разлога© Canva / ready made

Најбољи човеков пријатељ, баш као и његов власник, може пролазити кроз различите фазе живота, а чак се и током дана расположење паса може мењати зависно од ситуације. Која су то три најчешћа узрока туге код наших четвороножних пријатеља и како им помоћи у тим ситуацијама?

@pup_labs

3 Things That Might Be Making Your Dog Sad Btw to find the right supplement for your dog, take our free doggy health quiz, link in bio.

♬ original sound - PupLabs

Недовољна физичка активност

Према мишљењу стручњака, пси могу имати озбиљне последице по здравље, како физичко, тако и психичко, уколико током дана немају довољно физичке активности. Дакле, седентарни начин живота никако није препоручљив.

"Псима је потребно да се крећу доста, па чак и без повоца с времена на време", објаснила је експерт на свом ТикТок налогу. "Потребно им је да трче, јуре, па чак и лове понекад".

Уколико им је физичка активност ретка и недовољно занимљива, пси имају тенденцију да се повуку у себе, што касније може бити један од разлога за тугу, па и депресивна стања. Дакле, уколико планирате да усвојите или купите пса, добро размислите о том аспекту, како се не би десило да пас поред вас буде недовољно физички активан и срећан.

Не поштујете личне границе

Баш као и људи, и пси имају своје личне границе и осећања, која би њихов власник требало да поштује како би однос био здрав. Поштовање личних граница паса може понекад бити тешко, јер је сасвим природно да их загрлите и гњавите нарочито када видите да нису најбоље расположени. Ипак, стручњаци тврде да је то велика грешка, и да им, као и свима у нашем окружењу, треба дати простора онда када они то пожеле.

"Када свом псу пружате пажњу, а он се окрене и оде, то значи да му није до нежности. Ако кренете за њим да га пратите, то може да наруши његове личне границе и уништи поверење које ваш пас има у вас", објаснио је експерт.

Како бисте са својим псом одржали здрав однос, потребно је не само да поштујете његове границе, већ и да са њим не комуницирате константно, како се код њега не би развила анксиозност када нисте у могућности да му посветите сву пажњу.

Грдите пса за нешто што не зна да је погрешно

Оно што нама изгледа сасвим очигледно, псима не мора нужно изгледати тако - они често нису свесни да су урадили нешто погрешно, а самим тим не разумеју због чега их грдите. И не само то, њихова меморија је прилично краћа, самим тим информација о грешци коју су направили пре неколико сати за њих више не постоји.

"Ако су урадили нешто док сте били на послу, а ви дошли кући и изгрдили их, за њих то неће имати смисла", објаснили су кинолози.

Зато, када следећи пут ваш љубимац буде направио неку глупост, пре него што га изгрдите, размислите да ли он зна да је погрешио. Такође, за раније грешке га немојте кажњавати и грдити, јер "научених лекција" неће бити, а у њему се могу развити само туга и стрепња.

image