Суплементи витамина Д нису толико корисни како се мислило
Током суморних зимских месеци, кратких дана и облачног неба, многи људи траже благодети сунчеве светлости у "бочицама" и посежу за суплементима витамина Д. Ипак, суплементи витамина Д не помажу у превенцији болести код већине људи, резултати су нове студије објављене у часопису "Бритиш Медикал Џурнал".
Прегледом доказа из клиничких испитивања о утицају суплемената откривено је да покушај да се витамин Д добије путем суплемената није пуно користан.
"Закључујемо да тренутни докази не подржавају употребу суплемената витамина Д за превенцију болести", рекао је Марк Боланд, ванредни професор медицине на Универзитету Окланд, на Новом Зеланду који је водио истраживање са Алисон Авенел, шефицом катедре за истраживање здравствених наука на Универзитету у Абердину.
Према том истраживању, клиничка испитивања нису успела да покажу да суплементација смањује ризик од падова и прелома костију и мишића.
Ипак, науници истичу да суплементи витамина Д могу бити од користи за људе који су под високим ризиком, као што су они у старачким домовима и људи тамније пути који живе у хладнијим пределима и препоручују суплементе током јесени и зиме, али такође предлажу да се посаветују о томе како најбоље добити витамин Д природним путем.
"Витамин Д ће заштитити људе који су под високим ризиком", рекла је Авенел, а преноси Си-Ен-Ен.
Истраживања су такође била неубедљива о другим предностима за које се тврдило да су повезане са витамином Д. "Нисмо видели никакве убедљиве доказе да витамин Д штити од других стања као што су болести срца или рака, рекла је она.
Дебата још у току
О предностима и недостацима витамина Д се дуго расправља. Због овог истраживања које доводи у питање његову корист (осим за оне који су у високом ризику), многи стручњаци страхују од последица ако људи престану да га узимају.
"Уколико није било успеха у у решавању ниског статуса витамина Д током детињства, адолесценције, за жене у репродуктивном добу и код старијих, то може да има озбиљне последице по здравље. Сада је потребна акција због обимних доказа о инсуфицијенцији витамина Д", рекао је Дејвид Ричардсон, гостујући професор бионауке о храни на Универзитету у Реадингу.
"Јасно је да су људи у Великој Британији изложени великом ризику од недостатка витамина Д, посебно зими" каже Мартин Хјуисон, професор молекуларне ендокринологије на Универзитету у Бирмингему
И додаје "још увек постоји дебата о томе који нивои витамина Д се рачунају као недостатак, а то варира у зависности од болести која се проучава".
Природни извор витамина Д
Витамин Д се синтетизује у организму као последица излагања сунцу, или се уноси путем хране и витаминских додатака. Ствара у кожи приликом сунчања, док се потребе за додатним количинама витамина Д добијају из хране, а добри извори су рибље уље, морска риба, путер, јаја.