Магазин

Шта је ментално здрава особа

Када кажемо да је "здрав ко дрен" под тим подразумевамо да особа нема проблема са срцем и осталим органима, крвном сликoм као и да га ништа хронично не боли. А шта је са психичким здрављем - како бисмо могли да дефинишемо особу која је ментално здрава. Одговор на ово питање за РТ Балкан су дали стручњаци, а повод да поразговарамо са њима није био случајан - данас се обележева Светски дан менталног здравља.
Шта је ментално здрава особа© Sayo Garcia/unsplash

Сви у животу пролазимо кроз неке проблеме - не можемо да положимо испит, нисмо задовољни послом, недостаје нам пара, окружени смо стресним ситуацијама и великим изазовима које могу да нас скроз поремете. Неки кроз тешке ситуације пролазе лакше, док друге особе могу да осећају потешкоће које им се одржавају на ментално здравље.

Стручњаци кажу да је ментално здравље један широк појам у који је укључено много фактора које треба узети у обзир. 

Kако да знамо да смо ментално здрави 

"Мантално здрава особа је она особа која се смеје, весели, али зна и да се забрине и заплаче. Ужива и тежи стварима које јој пријају и сваки дан живи са мање или више успеха, али напредује. Када причамо о ментално здравој особи тада често говоримо о нормама и нечему што је уобичајено. Често оно што је уобичајено јесте здраво, али не мора нужно да буде. Људи који имају уобичајено понашање углавном кад примете одређене менталне тегобе обраћају се психијатру. Такође, постоје људи који не осећају менталне тегобе, али људи око њих уочавају промене и неуобичајено понашање.

Јако је тешко у овом добу прогресивних филозофија ставити јасну границу између ментално здраве и ментално болесне особе. Ми, лекари се бавимо овом темом на веома широк начин и узимамо у обзир људе који имају различите тегобе као што је депресија, лоше баратање стресом, поремећен ритам спавања и друго. Тешко је обухватити шта тачно подразумевамо менталним здрављем, али у једном смислу то значи да је особа физички и емотива здрава и да има адекватну конекцију са људима и друштвом у ком се налази", каже Лука Милутиновић, клинички лекар за РТ Балкан.

Како да бринемо о свом менталном здрављу

"Једна добра база менталног здравља јесте физичко здравље. Физичка рекреација, добар однос са партнером, породицом, људима у окружењу се такође добро одражавају на ментално здравње. Наравно да утичу и психолошки фактори - например, како се носимо са стресовима. Све више се говори о менталној хигијени, како чувати, превенирати и штитати нервни систем од сталних стресова. Живот је стални стрес - како да се прилагодимо на нове ситиације, на посао... Ми можемо на то да утичемо тако што ћемо: имати безбедну базу, пронаћи времена за рекрецију, неговати се, ићи на тренинге. Потребно је да имамо вентил који ће нам помоћи да склонимо ум и тако да дођемо у своју сигурну луку", каже лекар.

Ментално здравље на врху приоритета

"У контексту свега што је предходних месеци задесило Србију и завило је у црно, обележавање Светског дана менталног здравља налази се на врхи листе приоритета и представља огромну одговорност - на који начин изнети и адекватно одговорити на све оно што се десило. Клиника за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" у Београду током целог дана организује различите активности које су стратешки фокусиране на различите старосне категорије. 

Тако у Падинској Скели смо нашим пацијентима организовали различите приредбе, на Тргу Републике смо отворени за полулацију различите доби и циљ је дестигматизација психијатријских пацијената. Такође, на тераси клинике биће организован догађај који је орјентисан ка студентима медицине и како да се ослободе страхова, док ће у дневној болници клинике бити организован Кутак за ментални тренутак - где ће се говорити о суициду, као и контроли импулсивног реаговања", каже Шућро Маџгаљ, специјализант психијатрије.

image