Магазин

Скривене "моћи" интровертних људи корисне на радном месту

Професионални свет највише велича људе који су екстровертни, који воле да комуницирају, да буду вође и да редовно учествују у умрежавању. С друге стране, они који су интровертни често могу бити запостављени, јер не поседују довољно "доминантних" карактеристика. Ипак, постоје четири веома добра разлога зашто интровертни људим могу бити веома успешни на послу.
Скривене "моћи" интровертних људи корисне на радном месту© Pexels/Ivan Samkov

Многи послови захтевају изражене способности комуникације и пожељно је да запослени буду укључени у дебате, разговоре, различите догађаје, да активно учествују у састанцима. Другим речима, многе особине екстровертних људи су углавном прве на листи приоритета, када се тражи "савршен" запослени или шеф, јер "брз" и енергичан ритам који се налази на многим радним местима, поготовоу савременом свету, захтева наведене карактеристике. 

Због тога, људи који не припадају овој категорији се могу суочити са различитим изазовима у пословном свету. Интровертан појединац више воли да ужива у сопственом друштву, избегава рад у тиму, ретко учествује у групним разговорима или свакодневним интеракцијама. Због његове "мирне и тихе" природе, може деловати као да нема довољно ентузијазма и воље за рад или да не ужива у туђем друштву, као и да је "сноб" који не жели да комуницира са колегама. 

Интровертност је особина која се често не толерише у садашњем свету (у коме је најбоље имати доминантну личност за успех). Ипак, постоји неколико "моћи" интровертних људи које могу бити сјајан додатак пословном свету, а које се могу лако занемарити: 

Самосталност

Пошто је већина интровертних људи навикла да функционише у самоћи, многи умеју да се снађу и обављају различите послове без туђе помоћи. Сналажљивост укључује вежбање способности, мозга, али и креативности код решавања различитих проблема, што је увек добро развијати на радном месту у циљу постизања најбољих резултата. Интровертни појединац ће сигурно пробати све могуће опције решавања одређеног изазове, све док заиста не мора потражити помоћ других.

Анализирање других људи и околине

Интровертни људи ретко желе да доминирају разговором, тако да ће увек пажљивије да слушају друге људе око себе, анализирају њихове речи, говор тела, поступке, што може постати значајна "ризница" информација о колегама или клијентима. Оваква вештина није толико очигледна, али у правом тренутку може бити веома корисна. 

Осим анализирања других људи, интровертни људи могу донети одређене закључке о плану рада на основу околине у којој се налазе. Могу донети боље процене и планове, јер су велики део времена провели осматрајући и ослушкујући одређену ситуацију. Тада је лакше замислити потенцијални исход када се траже решења за изазове и задатке на радном месту. 

Међуљудски односи су другачији

Кратке интеракције са колегама им нису приоритет, интровертни људи ће радије да се упусте у озбиљне разговоре о послу или животу, јер већином немају вољу за разговором "из пристојности". Иако некима оваква навика смета, из искрених и дубоких разговора са интровертним колегама се може изродити присан однос, који ће обогатити међуљудске везе и атмосферу на послу. 

Издржљивост

Савремени свет није нежан према интровертним људима, али управо због тога, они кроз године морају "истренирати" стрпљење и менталну снагу, што значи да могу поднети многе ситуације под притиском, поготово у професионалном животу. Кроз године су развили бројне механизме одбране и начине за постизање успеха, иако се њихов "тихи" став увек не прихвата од стране других, што може бити корисна и пожељна способност запослених. 

image