Магазин

Може ли масажа да буде помоћ менталном здрављу

Многи верују да је одлазак на масажу луксуз који искључиво помаже у опуштању тела и напетих мишића, што сигурно може помоћи да се привремено осећамо растерећено и пријатно. Ипак, студије показују да масажа може имати и позитиван утицај на ментално здравље, као и да неговање везе између тела и ума има велику улогу у целокупном благостању човека.
Може ли масажа да буде помоћ менталном здрављу© Pexels/Arina Krasnikova

Када имамо проблем са менталним теретом, који се може тумачити на различите начине (од пролазног осећаја туге до дуже борбе са депресијом, траумама, анксиозношћу...), одлазак на масажу вероватно није прва опција коју бисмо одабрали. Ипак, људи често заборављају да психички стрес директно утиче на тело, тако да масажа заиста може врста потенцијална помоћи.

Стрес и тело

Стрес може проузроковати бројне промене у људском телу, када се ниво хормона кортизола повећа. Тада се тело природно "припрема" да побегне од опасности или да јој се супротстави, што може утицати на бројне физиолошке процесе. Од поремећаја у спавању, до проблема са исхраном (недостатак апетита или преједање), имунитетом и тензијом у мишићима, стрес може бити велика препрека и опасност не само за ум, већ и тело. Због тога, решење попут масаже које директно утиче на одређене делове тела, поготово оне где се стрес највише "накупи" (лице, глава, врат, рамена), може имати позитивне ефекте.

Масажа као врста терапије

Познато је да постоје бројне врсте масажа које нуде добробит за специфичне делове тела, али истраживања која директно везују масажу са побољшањем менталног здравља су нешто новија тема у психологији. Из неколико примера и студија на порталу "Сајколоџи тудеј (Psychology Today)" се може потврдити ефикасност овакве терапије, поготово када је у питању сан.

У неколико различитих истраживања је измерен ниво кортизола пре и после масаже код трудница, медицинских сестара и новорђенчади, а резултати су показали да се ниво овог "хормона стреса" заиста смањио и да постоји мала вероватноћа да је у питању плацебо ефекат. Дакле, након посебног стресног периода, одлазак на масажу заиста може бити ефикасна врста помоћи.

Утицај стреса на сан

Хронични стрес може негативно утицати и на распоред спавања. Како нам стрес говори да смо "у опасности", према еволуцији, није могуће да се поптуно опустимо и заспимо, тако да је несаница често један од главних симптома. Једна студија објављена на порталу "Рисерч гејт (Research Gate)" је показала да је одређена масажа више помогла ратним ветеранима који су патили од посттрауматског стресног поремећаја, него добијање савета од медицинских сестара. Другим речима, масажа може бити ефикасна код одређених симптома стреса, али не би требало да буду замена за адекватне терапије и одлазак код стручњака за психолошке проблеме.

image