Магазин

Туристички бонтон: Шта никако не треба радити када посећујемо ове земље

Људи воле да упознају нове културе, пробају нова јела, лешкаре испод палми. Колико год сматрали да имамо исправна убеђења о томе како треба да се понашамо на путовањима, ипак нека наша уобичајена правила не важе у другим земљама и сматрају се некултурним. Такође, и нама се неке навике других народа могу учинити чудним. Зато би требало поштовати различитости - стога, не дирајте гуске у Канади и не "забадајте нос" у туђе ствари у Чешкој.
Туристички бонтон: Шта никако не треба радити када посећујемо ове земље© Andrea Piacquadio/pexels

Посете иностраним градовима, купања по морима широм света, скијање на познатим ски центрима су су свима занимљиви и привлачни. На путовањима смо често опуштени и лежерни и некад једноставно идемо својим путем, не обраћајућу пажњу да то можда житељима замље које посећујемо смета. Овом темом се бавио инфлуенсер Џон Мискис које је питао људе широм света да поделе ствари и ситуације које би туристи требало да избегавају када посећују њихову земље.

Велика Британија

Овде су редови уобичајени. Чак и ако нема реда, само се осврните около и питајте ко год је у близини да ли нешто чека. Становници Велике Британије тврде да тамо увек постоји неки ред и нешто се чека, а туристи то игноришу.

Чешка

Инфлуенсер је разговарао и са Чесима и ево шта су рекли на шта треба да се посебно обрати пажња: "Пореклом сам из Чешке Републике и сматрам да туристи треба да поштују приватност. Не би требало да "гурају нос" у туђе ствари и морају тога да буду свесни".

Немачка

Ако сте у у Берлину и наиђете на споменик или уметничку инсталацију, односите се према томе с поштовањем. Постоје велике шансе да је то споменик из Другог светског рата или је посвећен жртвама Холокауста.

Канада

Занимљив савет инфлуенсеру је дао један Канађанин рекавши да "ако дођете у Канаду, не дирајте наше гуске".

Кина

Странац који живи у Кини поделио је на шта посебно треба обратити пажњу када долазите у ову многољудну земљу: "Ако долазите овамо, запамтите, то није ваша земља, овде су ствари прилично другачије. Кинези не осуђују друге људе, али са разлогом им смета ако их странци омаловажавају или причају "са висине".

Барбадос

"Живим на Барбадосу. Не носите маскирна одела. То је противзаконито осим ако нисте део одбрамбених снага".

Норвешка

Постоје два места у Норвешкој где се сусрећу границе трију земаља. Једно је између Норвешке, Шведске и Финске и ту можете да шетате око граничних ознака. Међутим, постоји још један гранични прелаз где се Норвешка сусреће с границама Финске и Русије, али ту није дозвољено да се шетате, а ако то учините бићете приведени.

Данска

Уколико планирате да посетите Данску, имајте на уму да не би требало да седите поред људи у јавном превозу, осим ако нема других слободних места. Такође, не разговарајте са странцима. Данци су невероватно осетљиви на свој лични простор и приватност и не воле обична ћаскања.

САД

"У Америци ако вас заустави полиција, не вадите сами документа из ташне или џепова. Због тога можете да будете упуцани. Ношење оружија је веома често и полицајац не зна да ли сте наоружани или нисте. Уколико сте у колима - излазак из ауто није добра идеја, препоручљиво је да останете у ауту, спустите прозоре. Увек говорите полицајцу шта тачно радите, на пример "мој пасош је у џепу јакне, одмах ћу вам га дати". Такође, будите љубазни, извините се полицајцу и вероватно ћете бити пуштени са упозорењем".

Бразил

Када будете посећивали Бразил, посебно велике градове, избегавајте коришћење мобилног телефона док ходате улицама, јер ће вас сигурно опљачкати.

Јужна Африка

"Молим вас, немојте питати где су лавови и дивље животиње у Јужној Африци. Ми немамо лавове који шетају улицама и већа је вероватноћа да ћете на неку звер налетити у Америци", пише Борд Панда. 

image