Магазин

Преминула бака која је пре само неколико дана постала најстарији падобранац у 104. години

Бака Дороти Хофнер преминула је у старачком дому пре него што је Гинисова књига рекорда успела да је сертификује као најстарију особу која је скочила из авиона.
Преминула бака која је пре само неколико дана постала најстарији падобранац у 104. години© © AP/Daniel Wilsey (HONS)

Почетком октобра, бака Дороти Хофнер стара 104 године, скакала је падобраном. Скок је извела на висини од 4.100 метара око 140 километара југозападно од Чикага, а ову вест су пренели сви светски медији. Само пар дана после овог скока, Дороти је преминула.

Њен пријатељ и медицински радник Џо Конант рекао је да је "особље старачког дома "Брукдејл лејк вју" затекло Дороти мртву у понедељак, а претпоставља се да је преминула током ноћи".

Конант је рекао да ради на папирологији да би осигурао да Гинисова књига рекорда постхумно потврди Дороти као најстаријег падобранца на свету, али очекује да ће то потрајати. Занимљиво је да је бака Дороти скакала и раније, када је имала 100 година и да је толико уживала у свом првом скоку да је само желела да то уради поново.

"Није имала намеру да обори рекорд. И није била заинтересована за било какав публицитет или било шта. Није то радила из неког другог разлога осим што је хтела да скаче с падобраном", рекао је њен пријатељ.

Он је истакао да је Дороти имала невероватну енергију:

"Била је неуморна. Само је ишла даље. Није била неко ко би одспавао поподне, или се не би појавио на било којој прослави, вечери или било чему другом. Увек је била ту, потпуно присутна", каже Џо, а пише "Гардијан".

Поводом њене смрти огласили су се Падобранско удружење Сједињених Држава и Скајдајв Чикаго израживши велико жаљење:

"Падобранство је активност коју би многи желели да пробају. Али Дороти нас подсећа да никада није касно да имамо такво узбуђење. Заувек смо захвални што је падобранство било део њеног узбудљивог, добро проживљеног живота".

image